• home
 • video
 • pas verschenen

  Scheidsrechters straffen strenger bij het zien van slowmotionbeelden

  Scheidsrechters beoordelen strenger wanneer ze de fase in slow motion zien.

  Scheidsrechters zijn vaker geneigd om een overtreding met een rode kaart te bestraffen na het bekijken van slowmotionbeelden. Op die conclusie kwam Jochim Spitz, doctoraatsstudent Bewegingswetenschappen aan de KU Leuven.

  De videoref maakt stilaan zijn intrede in het voetbal, zoals ook op de Confederations Cup het geval is. Dit thema krijgt ook steeds meer aandacht uit de academische hoek. Jochim Spitz, doctoraatsstudent bewegingswetenschappen, onderzocht hoe scheidsrechters reageren op videobeelden.

  De onderzoeker vroeg 85 Europese scheidsrechters om beelden van 60 wedstrijdsituaties te beoordelen en al dan niet te bestraffen met een gele of rode kaart. Voor elk van deze situaties stelde een panel van experts van de Europese voetbalbond UEFA een referentiebeslissing op.

  "Overtredingen in slow motion komen doelbewuster over"

  Scheidsrechters die slowmotionbeelden te zien kregen bestraften de overtreding 1 keer op de 5 met een rode kaart - 2 keer zo vaak als hun collega's die dezelfde overtreding in normale snelheid te zien kregen. "Dit komt omdat overtredingen in slow motion veel doelbewuster overkomen", zegt Leuvense hoogleraar en "refereeing expert" Werner Helsen.

  "Slow motion zorgt er dus niet altijd voor dat de scheidsrechter de beste beslissing maakt. Fouten in woelige hoekschopsituaties spot men wél veel accurater. Misschien kan slow motion daar in de toekomst een meerwaarde bieden voor het voetbal", besluit onderzoeker Spitz.