• home
 • video
 • pas verschenen

  Nog voor Tourstart al eerste dopinggeval: Cardoso nam epo en mag niet starten

  André Cardoso had moeten debuteren in de Tour.

  Trek zal op zoek moeten gaan naar een vervanger voor André Cardoso tijdens de Tour. In het bloed van de Portugees werd epo aangetroffen bij een controle buiten competitie. "Hij is onmiddellijk geschorst", laat zijn ploeg weten. Haimar Zubeldia vervangt hem in de Tour.

  André Cardoso had op zijn 32e zijn debuut moeten maken in de Tour. Maar dat plan mag hij opbergen. Cardoso kreeg een week na zijn 19e plaats in het eindklassement van de Dauphiné het bezoek van de dopingcontroleurs.

  Cardoso moet zelf toen al geweten hebben hoe laat het was, want in zijn bloed werden sporen van epo aangetroffen. De Portugees mag vragen om ook het B-staal te analyseren, maar voorlopig wordt hij wel al geschorst. Ook zijn team Trek heeft hem op non-actief gezet.

  "We hebben met ontsteltenis het nieuws vernomen dat onze renner positief heeft getest", schrijft de ploeg in een korte mededeling. "We hanteren een zerotolerancebeleid. Cardoso is dus onmiddellijk geschorst."

  Zubeldia vervangt Cardoso

  Omdat de Tour nog niet is begonnen, mag Trek nog een vervanger voor André Cardoso aanwijzen. Dat wordt Haimar Zubeldia, die met zijn 40 jaar meteen de oudste renner wordt in deze Tour. Zubeldia eindigde al 5 keer in de top 10 van de Tour, maar zal zich nu moeten verzoenen met een rol als knecht voor landgenoot Alberto Contador. Het wordt zijn 16e deelname aan de Tour.