• home
 • video
 • pas verschenen

  Nieuw in het zeilen: de ploegentijdrit

  De bemanningsleden fietsen zich te pletter bij Team Nieuw-Zeeland.

  0 / 0
  De America's Cup mag dan wel de oudste competitie ter wereld zijn, de zeilsport blijft zichzelf steeds vernieuwen. De Nieuw-Zeelandse zeilers hebben "The Auld Mug" gewonnen dankzij een revolutionair fietssysteem.

  Armen vs. benen

  In de America's Cup nemen supersnelle catamarans het tegen mekaar op. Net als 4 jaar geleden draaide de finale uit op een duel tussen de VS en Nieuw-Zeeland.

  De Nieuw-Zeelanders gingen met een kleiner budget het water op, maar ze hadden wel een revolutionair systeem uitgedokterd. Om de besturing van de zwaarden en de zeilen sneller te laten verlopen, gebruikten ze geen arm- maar beenspieren.

  In beide rompen van de catamaran hadden ze fietsen gemonteerd. Tijdens de wedstrijd trapten 4 bemanningsleden zich te pletter.

  Zo konden de Nieuw-Zeelanders het hydraulische systeem 30 procent efficiënter laten werken dan hun Amerikaanse concurrenten die met hun armen werken. Ze haalden snelheden van 80 km/u en meer.

  Team Nieuw-Zeeland verpletterde Team USA met 7-1.

  Olympische baanwielrenner aan boord

  Om hun fietsproject kracht bij te zetten, hadden de Nieuw-Zeelanders zelfs een wielrenner aan boord. Simon van Velthooven is een ervaren pistier. Op de Olympische Spelen van Londen snelde hij 4 jaar geleden naar zilver op de keirin. 5 jaar later werd het goud in de zeilsport.

  Maak kennis met de "cyclors"

  In de zeilsport noemen ze de bemanningsleden van Team Nieuw-Zeeland cyclors: een samenstelling van fietsers en zeilers in het Engels (cyclists en sailors). De training van de cyclors bestaat vooral uit fietsen.