• home
 • video
 • pas verschenen

  Kajakcoach Maesen na EK U23: "Artuur en Hermien liggen op schema voor OS 2020"

  Hermien en Artuur Peters (l, m) en Lize Broekx.

  Kajakkers Hermien Peters en haar broer Artuur hebben het voorbije weekend op het EK beloften in Belgrado drie medailles veroverd. Technisch directeur Bob Maesen ziet de weg richting Tokio 2020 optimistisch tegemoet. "Als we goed en verstandig werken kunnen ze op het absolute topniveau meedoen voor de prijzen."

  Hermien Peters (22) won in de Servische hoofstad goud in de K1 500 meter, Artuur Peters (20) haalde zilver in de K1 500 meter en 1.000 meter. En dat op het einde van hun examenperiode. 

  "Hermien heeft heel grote stap gezet dit jaar"

  "Hermien heeft een schitterend parcours afgelegd. Ze heeft heel veel mogelijkheden, maar heeft dit jaar een heel grote stap gezet", weet Maesen.

  "Ze was er in Rio 2016 niet bij: met Lize Broeckx had ze de eerste niet-gekwalificeerde boot voor de Spelen. Dat heeft haar geprikkeld om een stap te zetten."

  "Ze studeert nog, maar ze kan met veel meer vertrouwen het programma afwerken. Dat heeft zich vertaald in resultaten op Wereldbekers. Dit goud is daarvan een bevestiging. Ze is klaar voor het grote werk."

  In 2020 zijn de Spelen in Tokio. "Alles is aanwezig om te presteren. Dan is het kwestie van goed en verstandig te werken, alle details zijn belangrijk. Hopelijk kunnen we dat proces in de komende jaren goed sturen en komt alles er op het goeie moment uit. Dan is alles mogelijk."

  "Maturiteit van Artuur neemt toe"

  Broer Artuur heeft ook al een mooi cv bijeengekajakt, ondanks zijn jeugdige leeftijd. Zo was hij er vorig jaar wel bij in Rio. "Als je bij de beloften het EK en WK wint - dat deed hij de voorbije jaren - dan hoor je bij de kanshebbers om op termijn op het absolute topniveau te gaan meedoen voor de prijzen."

  "Daar is natuurlijk nog iets meer voor nodig en daar werken we hard en verstandig voor. Het is ook kwestie van geen fouten te maken en dan ziet het er goed uit. Hij is absoluut een fijne jongen om mee samen te werken. Hij is heel leergierig, leert veel bij en zijn maturiteit neemt ook toe."

  "Op schema richting Tokio"

  Hoe liep zijn competitie in Servië? "Zilver is uitstekend. We waren met ambitie naar het EK gekomen, hij had de laatste weken in de Wereldbeker op seniorenniveau aangetoond dat hij aanleunt bij de wereldtop. Er was een heel sterke tegenstander die vier medailles pakte op de wereldbekers bij de senioren. De 1.000 meter was net een paar meter tekort voor Artuur, die een heel sterke eindsprint in huis had. Maar dat is sport."

  "Dit jaar was een iets moeilijker jaar wegens postolympisch. Het is niet zo evident om je dan weer op te laden voor alle kampioenschappen. In die zin hebben we geen optimale voorbereiding gehad in de winter, maar met deze prestaties zit hij weer goed op schema richting Tokio."

  Tweets over EK U23 kajak: