• home
 • video
 • pas verschenen

  FIFA geeft omstreden Garcia-rapport vrij na "illegaal lek"

  De FIFA publiceerde het rapport op zijn website.

  De wereldvoetbalbond FIFA heeft een bocht van 180 graden gemaakt. De Duitse krant Bild lekte gisteren passages uit een onderzoeksrapport naar corruptie bij de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022. De FIFA heeft daarop vandaag beslist om het rapport alsnog vrij te geven.

  De Amerikaanse jurist Michael Garcia voerde enkele jaren geleden een onderzoek naar mogelijke omkoping bij de toekenning van de WK's van 2018 en 2022 aan Rusland en Qatar. Garcia diende zijn rapport in 2014 in bij de FIFA, dat het dossier evenwel niet vrijgaf.

  De wereldvoetbalbond bracht enkel een samenvatting naar buiten, waaruit zou moeten blijken dat er geen aanleiding was om de toekenningsprocedure te herbekijken. Onderzoeker Garcia was het daar echter niet mee eens en stapte op.

  De FIFA hield het rapport daarna angstvallig achter slot en grendel, maar gisteren meldde de Duitse krant Bild dat het een versie in handen heeft gekregen. De komende dagen zou Bild met onthullingen komen.

  De FIFA heeft vandaag dan toch het rapport vrijgegeven op zijn website, nadat een versie "illegaal gelekt" was aan een Duitse krant. "We willen transparant zijn en willen de verspreiding van misleidende informatie tegengaan", zegt de nieuwe Ethische Commissie van de FIFA.

  België/Nederland treft geen blaam

  Voor ons land zijn twee facetten van het rapport interessant. De kandidatuur van België en Nederland voor het WK 2018 en de rol van Michel D'Hooghe, lid van het Uitvoerend Comité en dus stemgerechtigd tijdens de WK-verkiezingen.

  De conclusie van het rapport is dat België en Nederland geen blaam treft. "Het organisatiecomité Belgium/Holland heeft zijn volledige medewerking getoond om de feiten en omstandigheden in deze zaak op een rijtje te zetten. Er werden zonder problemen getuigenissen afgenomen en documenten opgesteld. Ook bij de follow-up van het dossier werden geen problemen geconstateerd."

  Aan D'Hooghe besteedden Garcia en zijn onderzoekers meer aandacht. Zo werd de zaak van het schilderij onderzocht (D'Hooghe kreeg dit als cadeau van een Russische lobbyist), de job die de zoon van D'Hooghe in Qatar kreeg en zijn bemiddeling bij een zakendeal van een vriend in de oliestaat.

  De conclusie van Garcia is dat men zich "serieuze vragen kan stellen bij het inschattingsvermogen van D'Hooghe". Hij vindt dan ook dat er voldoende aanwijzingen zijn om voort te onderzoeken of de ex-bondsvoorzitter de ethische code heeft overtreden. Uiteindelijk werd er geen bewijsmateriaal gevonden en werd D'Hooghe vrijgepleit.

  Het lijvige (meer dan 400 pagina's) rapport van Michael Garcia kun je hier vinden