• home
 • video
 • pas verschenen

  Van den Spiegel over succes Belgian Cats: "Hopen op hockey-effect"

  Ann Wauters (m) en de zusjes Mestdagh zijn dolblij met hun medaille.

  De Belgische basketbalvrouwen leverden op het EK in Tsjechië een historische prestatie af. Basketbaldier en -beleidsmaker Tomas Van den Spiegel doet dan ook meerdere petjes af voor de Belgian Cats, maar hoopt ook dat er op dit succes gebouwd kan worden.

  "Het is heel moeilijk om deze 3e plaats juist naar waarde te schatten, maar ik zou het zeker historisch noemen", zegt Tomas Van der Spiegel. "Zeker als je ziet dat België op het EK "echte" basketballanden als Rusland en Griekenland achter zich weet te laten."

  België had een van de jongste selecties op het EK, maar had met Ann Wauters toch ook een ervaren rot in de ploeg. "Je mag haar waarde in dit geheel niet onderschatten."

  "Ze heeft dit hele toernooi een niveau gehaald dat ze de voorbije jaren maar sporadisch haalde. Het blijft ook maar duren voor haar, al zal het ooit wel eens moeten stoppen."

  "Emma (Meesseman) heeft die schoenen van Ann al wat gevuld, maar op het vlak van leiderschap zal Ann toch een leemte achterlaten. Maar als je ziet wat er nog allemaal zit aan te komen van talent, zou ik mij over de toekomst geen zorgen maken."

  Een andere, minder bezongen, held van deze Belgian Cats is de bondscoach. "We hebben veel over de sterspeelsters gepraat de voorbije weken en zo valt Philip Mestdagh soms tussen de plooien."

  "Het is niet altijd makkelijk om een team te bouwen. Je moet ervoor zorgen dat iedereen zijn ei kwijt kan, je moet iedereen belangrijk kunnen maken. Daar is hij fantastisch in geslaagd."

  "Na Ann Wauters-effect nu een Belgian Cats-effect"

  Tomas Van den Spiegel hoopt dat de basketbalsport in België garen zal kunnen spinnen door dit succes van de Belgian Cats. "Laat dit een startpunt zijn om een visie toe te voegen aan het beleid in België. Het is hier door het communautaire moeilijk om een beleid te voeren, maar we staan op een kantelpunt. Mensen die jong van geest zijn en de nieuwe cultuur gewoon zijn, staan te trappelen om betrokken te worden."

  "Ik hoop dat we ook een hockey-effect krijgen. Het Ann Wauters-effect hebben we 10 jaar geleden al gehad en dat is nu wat afgezwakt. Laat ons dan nu maar een Belgian Cats-effect hebben. Want bij hockey en ook bij andere sporten is het succes van de nationale ploeg een belangrijke trekker voor de sport."