• home
 • video
 • pas verschenen

  Nieuwe voorzitter KBVB: "Ik heb me ingeschreven voor lessen Nederlands"

  "De Keersmaecker sprak in het begin slechter Frans dan ik Nederlands."

  Gérard Linard ligt na zijn aanstelling als voorzitter van de voetbalbond bij de Vlaamse pers onder vuur. Maar Linard is aan een charmeoffensief begonnen. Zo heeft hij beloofd Nederlands te leren. In Sudpresse ontkent hij ook dat hij een marionet wordt van ondervoorzitter Bart Verhaeghe.

  Gérard Linard heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij enkel het Frans machtig is. Toen hij op de persconferentie na de verkiezing toch enkele vragen in het Nederlands kreeg, ontspon zich dan ook een pijnlijk tafereel.

  "Ik vond dat maar kleintjes", zegt Linard over die valstrik van de pers aan Sudpresse. "Maar ik kan goed tegen dat soort spelletjes. Toen ik vroeg om in het Frans voort te doen, heeft die journalist zich daar ook aan gehouden."

  "Ik wil me graag ver van het communautaire houden, maar toen François De Keersmaecker in 2006 werd verkozen, verstond hij nog minder Frans dan ik Nederlands. Hij kon geen twee woorden Frans achter elkaar zetten. Maar dat stoorde niemand."

  Toch is Linard bereid om aan zijn kennis van het Nederlands te werken. "Ik heb me net ingeschreven op wallangues.be, een website die taallessen aanbiedt."

  "Het doel is om binnenkort na mijn persconferenties te kunnen antwoorden op vragen die in het Nederlands gesteld worden. Zoals Pierre François (CEO van de Pro League) ook doet."

  "Anderzijds denk ik dat competentie belangrijker is dan taalgevoel. Vergeet niet dat ik vooral nauw zal samenwerken met vicevoorzitter Bart Verhaeghe, CEO Koen De Brabander en financieel directeur Tom Borgions. Allemaal Vlamingen."

  "Stoppen op mijn 75e? Wil mijn termijn toch graag uitdoen"

  Een ander heikel punt is de leeftijd van Linard. Volgens het bondsreglement mag de voorzitter niet ouder zijn dan 75 jaar, een leeftijd die Linard volgend jaar al bereikt.

  "Ik hoop dat ik toch mijn termijn van 2 jaar kan uitdoen", zegt Linard in Sudpresse. "Dat is sowieso al een korte periode."

  "Ik hoop zelfs dat de ambtstermijn in de toekomst verlengd wordt naar 4 jaar, met een maximum van 3 termijnen. Zoals ook al gebeurt met de UEFA-voorzitter."

  Wie denkt dat Linard een marionet zal zijn, zoals ook al her en der wordt geschreven, misrekent zich. "Ik ben geen jaknikker. Dat heb ik bewezen met Marc Wilmots, die ik heel wat dingen heb geweigerd. Bart Verhaeghe net hetzelfde."