• home
 • video
 • pas verschenen

  Ann Wauters in Karakters in 2013: "Combinatie met België niet altijd makkelijk"

  Vijfvoudig Europees Speelster van het Jaar Ann Wauters

  Ann Wauters, Belgiës beste basketbalspeelster, heeft de voorbije week een leemte op haar palmares gevuld met EK-brons. Bij die gelegenheid toonde Eén gisteravond nog eens de Karakters-reportage uit 2013. Wauters (toen 33) sprak daarbij openhartig over haar tijd in Zuid-Korea, over haar moeilijke relatie met de nationale ploeg en over het verschil tussen blanke en zwarte speelsters in de Verenigde Staten. Hieronder vindt u de belangrijkste passages nog eens terug.

  "Zweepslagen in Zuid-Korea"

  Ann Wauters (33) heeft dankzij het basketbal de hele wereld gezien. Ze won prijzen in Frankrijk, Rusland, Zuid-Korea, Amerika, Spanje en Turkije. Het avontuur in Azië zal de Europese topspeelster niet snel vergeten.

  "De cultuur in Zuid-Korea is heel anders: heel autoritair", vertelt Wauters in Karakters.

  "Ze straffen sporters op een manier die hier niet toegelaten is. Ik heb gezien hoe ze speelsters slaan met een twijgje uit het bos."

  "Ik was gechoqueerd, maar als buitenlander kon ik die coach dat moeilijk zeggen. En de Koreaanse speelsters accepteerden dat. Zij vonden dat normaal."

  "Groot verschil tussen blank en zwart in de VS"

  Als 20-jarige trok Ann Wauters een eerste keer naar de Verenigde Staten. "Dat was niet eenvoudig. Ik nam daar de plaats in van iemand die financieel zorgt voor een ganse familie", legt de vijfvoudige Europese Speelster van het Jaar uit.

  "Ook het verschil tussen blanke en zwarte speelsters is daar veel groter dan in Europa. Dat leeft nog altijd in Amerika. In Frankrijk speelde ik ook met veel zwarten samen, maar daar vormden we één team. Daar had ik nooit zo'n gevoel als in de VS."

  "Kon niet altijd voor de nationale ploeg spelen"

  De nationale ploeg blijft een gevoelig thema voor Ann Wauters. "We waren er dichtbij, maar de Olympische Spelen zijn altijd een droom gebleven", zegt ze over de Belgian Cats.

  "Voor mij was het ook niet makkelijk te combineren met mijn carrière in de Verenigde Staten. De Amerikaanse WNBA-competitie liep vaak samen met de kwalificatiecampagnes van de nationale ploeg."

  "Ik kon niet overal tegelijk spelen. Af en toe heb ik eerder voor mezelf en voor de WNBA gekozen."

  "Ik heb nooit echt te horen gekregen dat ze me dat kwalijk namen, maar ik voelde dat wel. Dat was niet makkelijk."

  Bekijk de hele uitzending van Karakters met Ann Wauters op VRT NU.