• home
  • video
  • pas verschenen

    Belgian Cats na brons: "Dit kwam zelfs niet in onze stoutste dromen voor"

    De vreugde na de bronzen medaille was groot bij de Belgian Cats.

    0 / 0
    Het EK basketbal is geëindigd in een triomf voor de Belgische basketbalvrouwen. "We hebben een nagenoeg perfect parcours afgelegd", zegt Ann Wauters, die op haar 36e stiekem droomt van de Spelen. "Dit is historisch voor België", jubelt Emma Meesseman.

    De verloren halve finale tegen Spanje was niet in de kleren blijven zitten bij de Cats. "Vanaf het derde quarter tegen Spanje zijn we al in het teken van deze match beginnen te werken en hebben we speelsters rust gegeven. Dat kwam ons vandaag goed van pas", zegt bondscoach Philip Mestdagh.

    "Dit hadden we zelfs in onze stoutste dromen niet verwacht. De kwartfinale was onze doelstelling. We wilden deze jonge groep zoveel mogelijk wedstrijden op hoog niveau aanbieden, maar zo'n afloop hadden we niet durven te hopen."

    "Het zijn de speelsters die het moeten doen, maar ook als coach is de voldoening fantastisch. Je moet ten eerste iedereen al bij elkaar krijgen en dan moet je van die mix nog een team maken."

    "Ik hoop dat dit iets zal losmaken in België. In eerste instantie zou de competitie hervormd moeten worden, zodat goeie speelsters in ons land niet meteen in het buitenland terecht moeten."

    Wauters: "Stiekem denk ik aan de Spelen"

    "Dit moet eerst nog bezinken", zegt Ann Wauters, een van de uitblinksters in de match om het brons. "We hebben een nagenoeg perfect parcours afgelegd. Ik vind de juiste woorden niet om uit te drukken hoe ik mij voel."

    "De kern van het succes ligt in het enthousiasme van deze groep. Dit heb ik nog nooit meegemaakt. Iedereen kent zijn rol en op het parket is ons snelle spel een troef. Alleen als we de match onder controle moeten houden, hebben we het moeilijk. Maar dat komt met de ervaring."

    "We kunnen uiteraard nog verbeteren, zowel individueel als met de ploeg. Het WK is daarvoor een goeie ervaring. Deze groep heeft enorm veel potentieel. Ik denk dan ook aan de Spelen van Tokio, die toch nog in mijn achterhoofd zitten", zegt de toch al 36-jarige Wauters.

    Meesseman: "Niet veel meer nodig, enkel wat ervaring"

    Emma Meesseman speelde nog maar haar eerste EK, maar ze legde daarbij zo'n maturiteit aan de dag dat ze meteen een van de beste speelsters van het toernooi was. "Dit is historisch voor België. En dat met een fantastische groep."

    "We hebben een schitterende campagne afgewerkt. Deze 3e plaats hebben we niet gestolen. Enkel Spanje kon ons in de problemen brengen. Deze groep kan in de toekomst nog verrassen. Veel hebben we niet meer nodig, enkel nog wat ervaring. Ik hoop dat we met onze prestaties jonge meisjes aansporen om ook te beginnen spelen."