• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Allijns over nieuwe KBVB-voorzitter: "Was De Keersmaecker dan een beter uithangbord?"

  Gérard Linard is sinds gisteren de nieuwe voorzitter van de voetbalbond. Een controversiële figuur, die verkozen werd na turbulente verkiezingen. Joseph Allijns, die zelf 2 jaar geleden nog kandidaat-voorzitter was, neemt het op voor Linard. Voor De Keersmaecker heeft hij geen goed woord over. "Hij heeft te laat de eer aan zichzelf gehouden."

  Omdat hij besefte dat hij niet genoeg steun meer had binnen de bond, trok François De Keersmaecker zich vlak voor de verkiezing terug als kandidaat. Zo kreeg Gérard Linard vrije baan.

  Twee jaar geleden moest Joseph Allijns, voorzitter van Kortrijk, nog het hoofd buigen voor De Keersmaecker. "Eigenlijk heeft De Keersmaecker toen al de verkeerde beslissing genomen door niet ook zelf op te stappen, nadat we Steven Martens hadden buitengegooid omdat de rekeningen niet klopten."

  "Er zijn toen afspraken gemaakt tussen en met de Vlaamse en Waalse afdeling van het amateurvoetbal opdat De Keersmaecker zou kunnen aanblijven. De Vlamingen hebben toen iets gekregen, dus moeten we respecteren dat het nu de beurt is aan de Walen. De Vlamingen moet nu dus niet huilen."

  "Solonummertje van Verhaeghe? Absoluut niet!"

  Gérard Linard is geen bekende naam, maar hij dwong wel respect af bij de topclubs met zijn sanering bij de voetbalbond. "Op de jaarrekening van 2016 stond 3,5 miljoen euro winst. En dat is ook de verdienste van Linard."

  "Een jaar eerder stond daar nog meer dan 4 miljoen euro verlies. Dat waren de gevolgen van het slechte beheer van het duo Martens-De Keersmaecker. Laat dit duidelijk zijn."

  Dat de profclubs zich tegen De Keersmaecker keerden door zijn rol in het dossier van het Eurostadion ontkent Allijns met klem. "Ik lees ook dat het een solonummertje van (Club-voorzitter en bouwheer) Bart Verhaeghe zou zijn, maar die ballon wil ik doorprikken."

  "Verhaeghe heeft tijdens deze verkiezingen totaal geen initiatief genomen. Er is meer dan het Eurostadion alleen, zoals bijvoorbeeld het goeie beheer van de bond. Dat heeft de doorslag gegeven."

  "Geen Nederlands? Meerderheid van Raad van Bestuur is Nederlandstalig"

  Op de persconferentie na zijn aanstelling maakte Gérard Linard wel een beroerde indruk toen hij vragen in het Nederlands voor de voeten geworpen kreeg. "Dat was inderdaad pijnlijk", geeft Allijns toe.

  "Maar Linard heeft nooit verborgen dat hij enkel Frans spreekt. Vanuit politiek standpunt is dit geen goeie keuze, maar voor de KBVB is dit wel een goeie keuze. Linard kan voor continuïteit zorgen in het financiële beleid. De KBVB staat nu op het goeie spoor, de trein moet gewoon nog de goeie richting uit."

  "Vergeet ook niet dat de meerderheid in de Raad van Bestuur van de bond Nederlandstalig is. En daar worden de beslissingen genomen. Niet door Linard."

  "De Keersmaecker heeft te laat de eer aan zichzelf gehouden"

  Gérard Linard maakte zaterdag een wat onbeholpen indruk. Zal hij niet tekortschieten als uithangbord van de bond? "Hadden we de laatste tijd dan zo'n mooi uithangbord? Ik kan die uitspattingen op het WK in Brazilië maar moeilijk vergeten."

  "De Keersmaecker heeft te laat de eer aan zichzelf gehouden. Als hij 2 jaar geleden was opgestapt, was ik voorzitter geworden. Maar dat is nu voorbij. Ik zal nooit meer kandidaat zijn."

  "Toch hebben de profclubs er belang bij om in de toekomst het voorzitterschap binnen te halen. Dat zou ook in het voordeel zijn van het amateurvoetbal. Want uiteindelijk hebben we toch hetzelfde doel: dat het goed gaat met het Belgische voetbal. Ik denk dat Linard daarvoor staat."

  Pro League: "Samenwerking zal komende jaren verbeteren"

  De voorzittersverkiezingen hebben ook duidelijk gemaakt dat de communautaire spanningen én de vete tussen profclubs en amateurs feller dan ooit woeden. De Pro League wil de brokken lijmen. "Structureel overleg is de sleutel tot succes."

  "Wij geloven niet in een communautaire splitsing, ook niet in het amateur- en profvoetbal en wij zijn ervan overtuigd dat de samenwerking binnen de voetbalbond alleen maar beter zal worden de volgende jaren", reageren Pro League-voorzitter Roger Vanden Stock en zijn CEO Pierre François in een mededeling.