• home
 • video
 • pas verschenen

  Linard: "Wil voorzitter zijn van iedereen, prof- en amateurclubs"

  Linard is een eentalige tussenpaus van 74 jaar.

  0 / 0

  Linard is een eentalige tussenpaus van 74 jaar.

  Gérard Linard (74) heeft op zijn eerste persconferentie als bondspreses zijn beleid toegelicht. Vier kernwoorden komen daarin telkens terug: "Harmonisering, digitalisering, centralisering en modernisering". De eentalige tussenpaus liet de vragen in het Frans stellen, is geen voorstander van het Eurostadion en gaat zich niet mengen in de premiekwestie van de Rode Duivels.

  Dat Linard enkel Frans spreekt, werd meteen pijnlijk duidelijk, nadat hij de openingsvraag in het Nederlands - over het feit dat hij geen Nederlands sprak - niet had verstaan.

  "Stel mij alstublieft uw vragen in het Frans, dat bespaart mij na een vermoeiende dag als deze heel veel stress", reageerde hij. Hij zag wel geen graten in zijn eentaligheid: "De ploeg waarmee ik het dagelijks beleid uitstippel (Bart Verhaeghe, Koen De Brabander, Tom Borgions, red) is voornamelijk Nederlandstalig. Als ik hulp nodig heb, kan ik op hen rekenen."

  "Ik begrijp het Nederlands steeds beter." Hij gaat wel geen Nederlands leren. "Ik verkies me te focussen op mijn werk, ik heb immers een gelimiteerd mandaat."

  "Haalde het omdat ik goed werkte als interim-CEO"

  Inderdaad. 75 jaar is de leeftijdsgrens voor een mandataris bij de bond. De kans is reëel dat er volgend jaar een nieuwe preses moet gekozen worden. "Dat zal afhangen van de ontwikkeling, maar ik houd me aan mijn mandaat."

  "Zonder mijn voorganger te willen bekritiseren: het was tijd voor iets nieuws. We gaan nu door een transitieperiode, maar dat komt het Belgische voetbal alleen maar ten goede. Ik wil niet alleen besturen, ik ben een groot voorstander van participatief management."

  De Franstalige kandidaat haalde het van de Nederlandstalige, Gilbert Timmermans, met 14 stemmen tegen 8. "Ik won tegen Timmermans, omdat ik het geluk heb gehad al twee jaar te hebben gewerkt voor de KBVB als interim-CEO. Ik hoor van iedereen dat ik een uitstekende job heb gedaan, mijn naam zal dus wel blijven hangen zijn."

  "Oorlog tussen amateur- en profclubs moet ophouden"

  Linard komt uit de Franstalige amateurliga, maar kreeg ook de steun van de profclubs, die François De Keersmaecker niet meer wilden. "Het was een sobere campagne, weliswaar heel emotioneel en stresserend."

  "Het is nu hopelijk voor eens en voor altijd tijd dat de oorlog tussen de amateur- en profclubs ophoudt. Dat heeft iedereen nu wel begrepen. Ik wil de voorzitter zijn van iedereen."

  "Stadion van 40.000 zitjes nodig, maar hoeft niet nieuw te zijn"

  Linard viel steeds terug op vier kernwoorden in zijn beleid: "Harmonisering, digitalisering, centralisering en modernisering. Ik wil vooral een impuls geven zodat de doelstellingen en plannen van de KBVB, voornamelijk de Road tot Qatar, sneller gerealiseerd worden."

  Linard is geen groot voorstander van het Eurostadion. Bovendien loopt in juni 2018 het huurcontract met het Boudewijnstadion in Brussel af. "We hebben een stadion met een capaciteit van 40.000 zitjes nodig, anders maken we te veel verlies."

  "Dat is het enige dat telt. Of er nu een nieuw stadion komt, het oude gerenoveerd wordt of er twee of drie clubs hun stadion uitbreiden. We zouden zelfs naar het buitenland kunnen uitwijken."

  "EURO 2020 niet mijn verantwoordelijkheid, die ligt bij de politieke instanties. Het hangt niet van ons af, maar ik zal me inwerken in het dossier."

  In het moeilijke dossier over de portretrechten en premies van de Rode Duivels gaat Linard zich persoonlijk niet mengen. "Onze technische commissie onder leiding van Mehdi Bayat en Bart Verhaeghe heeft wat dat betreft alles onder controle.

  Timmermans: "Niet goed wat vandaag gebeurd is"

  Verliezend kandidaat Gilbert Timmermans reageerde teleurgesteld. "14-8 is geen glorieuze einduitslag, maar het is nu eenmaal zo. Ik heb pas donderdagochtend de beslissing genomen om mee te doen. Ik heb met een aantal mensen gebeld, maar niemand laat het achterste van zijn tong zien. Dat begrijp ik."

  "Anderzijds vind ik het eigenlijk onbegrijpelijk dat de Vlaamse profclubs in dit verhaal meestappen."

  De grootste sportfederatie van het land wordt nu geleid door een 74-jarige eentalige kandidaat voor wie het Eurostadion geen must is. Timmermans was voor het stadion. "Dat is misschien een van de zaken geweest waarom ik niet gekozen ben. Dat zou kunnen."

  Wat betekent dit voor de Belgische bond en zijn imago: "Dat moet de pers uitmaken. Voor mij is het niet goed wat er vandaag gebeurd is."

  Hoe ziet Timmermans het beleid van Linard? "De voorzitter heeft een zekere macht, maar het is vooral een ceremoniële macht. Vergeet niet dat het meeste werk nu in de vleugels gebeurt."