• home
 • video
 • pas verschenen

  Gérard Linard is nieuwe voorzitter Belgische voetbalbond

  Gérard Linard is 74 en de voorzitter van de Franstalige vleugel.

  0 / 0

  Gérard Linard is 74 en de voorzitter van de Franstalige vleugel.

  Gérard Linard (74) en niet Gilbert Timmermans (72) is door het Uitvoerend Comité van de KBVB verkozen tot nieuwe voorzitter. De kandidaat van de Franstalige amateurliga's haalde het overtuigend met 14 stemmen tegenover 8 voor de kandidaat van de Vlaamse amateurliga's. Linard volgt François De Keersmaecker op, die na zes ambtstermijnen de eer aan zichzelf hield.

  Vorige week leek er nog geen vuiltje aan de lucht voor De Keersmaecker, tot plots Linard, de voorzitter van de Franstalige vleugel, naar voren geschoven werd door de profclubs. Zij zagen een extra termijn van De Keersmaecker niet zitten.

  14 tegen 8

  De Vlaamse amateurliga's, waartoe ook De Keersmaecker behoort, besloten daarop de kaart Gilbert Timmermans te spelen. De Keersmaecker trok zich terug en schaarde zich achter de voorzitter van de Vlaamse vleugel.

  De verkiezing tussen de twee oudgedienden kondigde zich spannend aan. De profclubs hebben 8 stemmen, de Vlaamse en Waalse vleugel elk zeven. Toch was het verschil vrij groot om de elfde voorzitter van de bond te bepalen: 14 tegen 8.

  Linard saneerde KBVB, is eentalig en nationaal stadion is geen must

  Gérard Linard is een flinke stijlbreuk. Wie is de 74-jarige? Linard is een man van de cijfers en zetelt sinds 2009 in het Uitvoerend Comité. Hij volgde in februari 2015 Steven Martens op als CEO ad interim. De scheve financiële situatie die onder Martens was ontstaan, werd helemaal rechtgetrokken door Linard, waarmee hij indruk maakte op de Pro League. In november 2016 maakte hij plaats voor Koen De Brabander.

  In tegenstelling tot de viertalige Timmermans spreekt Linard enkel Frans. Een nieuw nationaal stadion is voor hem geen must, voor Timmermans was het dat wel. Linard wil meer investeren in de bestaande stadioninfrastructuur, zodat de Duivels daar hun matchen kunnen afwerken.

  De ex-voorzitter van Couvin-Mariembourg is een voorstander van de verdere professionalisering van de bond. Als interim-CEO zette hij sterk in op digitalisering, dat wil hij nog verder doorvoeren om zo financieel efficiënter te worden.

  Linard is de eerste Waalse bondsvoorzitter in 50 jaar, maar is zeker een tussenpaus, volgens de reglementen is de leeftijdsgrens 75 jaar.

  Probleem van samenstelling van nieuw Uitvoerend Comité omzeild

  De KBVB koos vandaag niet alleen een nieuwe voorzitter, maar ook een nieuw Uitvoerend Comité. Dat leek nog even op de helling te staan nadat Guy Craybex een aan hem beloofde plaats in het Uitvoerend Comité had opgeëist.

  Omdat het Uitvoerend Comité beslist over de nieuwe voorzitter was het dus even onzeker of er vandaag wel gestemd zou kunnen worden. Maar Craybex liet weten dat hij zijn verzoekschrift intrekt, waarna de nieuwe samenstelling van het Uitvoerend Comité bekrachtigd werd. Er kon dus gewoon gestemd worden over de opvolger van François de Keersmaecker.

  Linard en De Brabander bevestigden later dat ze een akkoord hadden gesloten met Craybex, dat die delegatieleider mocht blijven van de nationale U21-ploeg.