• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Vandenbempt: "Alles bij mekaar is De Keersmaecker drie jaar te lang gebleven"

  De Keersmaecker was 11 jaar bondsvoorzitter.

  Video player inladen ...
  0 / 0

  De Keersmaecker was 11 jaar bondsvoorzitter.

  Video player inladen ...
  Na 11 jaar als voorzitter komt er een einde aan het tijdperk van François De Keersmaecker bij de voetbalbond. Peter Vandenbempt blikt terug op zijn "regeerperiode" en kijkt ook vooruit naar het duel tussen Gérard Linard en Gilbert Timmermans. "Timmermans kan de stemming nog overhoop gooien."

  "De Keersmaecker had drie jaar geleden de eer aan zichzelf moeten houden"

  Het klopt dat De Keersmaecker onvoldoende steun kreeg. Ik denk dat hij al heel lang wist dat de profclubs hem weg wilden, dat was bij de vorige verkiezingen ook al zo. Toen hij maandagavond door Linard op de hoogte werd gebracht dat die zich ook kandidaat zou stellen, had hij wel al min of meer begrepen dat het moeilijk zou worden om de stemming nog te keren in zijn voordeel.

  Hij wilde Linard geen vrijgeleide geven en besliste na een gesprek met goede vriend Gilbert Timmermans zich terug te trekken en Timmermans naar voren te schuiven als tegenkandidaat van Linard. Het moet een emotioneel zware klap geweest zijn voor De Keersmaecker.

  Twee jaar geleden werd hij heel erg nipt herverkozen. Eigenlijk had hij drie jaar geleden de eer aan zichzelf moeten houden midden de storm rond Steven Martens, die afgerekend is voor de zware financiële kosten van zijn beleid. 

  De Keersmaecker en zijn rechterhand Philippe Collin waren natuurlijk politiek verantwoordelijk voor het beleid van Martens. Alles wat hij heeft uitgevoerd kwam er met hun goedkeuring en hun medeweten. Iedereen vond eigenlijk dat De Keersmaecker toen al een stap opzij had moeten zetten.

  De profclubs hebben met Joseph Allijns geprobeerd een eigen kandidaat naar voren te schuiven. Het was een gelijke stand na de eerste ronde, waarna De Keersmacker het haalde in ronde twee. Toen al was eigenlijk duidelijk dat er nog weinig steun was voor De Keersmaecker. Alles bij mekaar is hij toch een jaar of drie te lang aan het hoofd van de voetbalbond gebleven.

  "Linard is "par défaut" vooruitgeschoven door de profclubs"

  Gérard Linard is iemand van de cijfers. Hij maakte een goede indruk als tijdelijke vervanger van Martens. Er moest gesaneerd worden en dat heeft hij gedaan. Maar ik zal één van de stemgerechtigden van de profclubs uit het uitvoerend comité citeren: "Alles wat wij in Vlaanderen als cliché zien van de Waalse politicus, is Linard."

  Maar het is iemand die heel goed kan rekenen. Wat dat betreft heeft hij de voetbalbond gesaneerd. Maar het is een ééntalige Franstalige die ondertussen 74 jaar is. Dat is eigenlijk te oud om twee jaar bondsvoorzitter te zijn, maar daar zouden ze wel een mouw aan passen.

  Linard is iemand die zich bij zijn aanstelling meteen liet kennen. Hij was nog maar een jaar aangesteld als tijdelijke CEO. Er was een ontslagronde en wervingsstop, maar het eerste wat hij deed was zijn werkloze schoonzoon aan een job helpen bij de voetbalbond in Tubeke.

  Hij heeft er overigens twee jaar geleden voor gezorgd dat hij CEO kon blijven door een deal te maken met De Keersmaecker. Dat is een beetje het perverse aan deze nieuwe situatie.

  Hij is als kandidaat van de profclubs naar voren geschoven "par défaut" omdat die van De Keersmaecker af willen en dat kan eigenlijk alleen maar als ze de Franstalige amateurclubs aan hun kant hebben en dus hebben ze gezegd: "Dan maar Linard."

  "Timmermans is alom gerespecteerd bij de voetbalbond"

  Gilbert Timmermans kan de stemming zeker nog overhoop gooien. De profclubs zouden tegen De Keersmaecker stemmen en dus met andere woorden voor Linard.

  Maar het zou natuurlijk kunnen zijn dat een aantal vertegenwoordigers van de profclubs, van wie ik toch pertinent zeker weet dat ze absoluut geen voorstander zijn van Linard, dat zij zeggen: "De Keersmaecker is weg, dat is wat we wilden. Maar nu kunnen we ook kiezen voor een goede kandidaat."

  Timmermans is overigens alom gerespecteerd bij de voetbalbond. Het is een man met een lange staat van dienst en een man van niveau. Een gewezen bedrijfsleider op het allerhoogste niveau. Hij is bovendien viertalig, dus het zou wel kunnen dat ook een paar profclubs hun kar gaan keren en toch voor Timmermans gaan stemmen.

  Dat is overigens de reden waarom Timmermans De Keersmaecker ervan heeft overtuigd om zich terug te trekken. Hij dacht: “Jij maakt geen kans, maar ik misschien wel als ik mij kandidaat stel.”

  Dus het zou wel kunnen dat een aantal profs overlopen en dat een paar Waalse amateurs – want die zijn ook niet allemaal eensgezind – plots voor Timmermans stemmen. Een belangrijk gegeven: de stemming is geheim en iedereen doet wat hij wil.

  "De Keersmaecker was een soort verzoener"

  Ik ken een aantal mensen van de profclubs die morgen mogen stemmen en ik kan mij met de beste wil van de wereld niet voorstellen dat zij voor een figuur als Linard zouden stemmen als ze ook de keuze hebben om voor Timmermans te kiezen.

  Een man die inderdaad een visie heeft. Hij staat ondanks zijn leeftijd van 72 toch voor vooruitgang en denkt mee met de moderne ontwikkelingen in het voetbal. Het is iemand die de strijd durft aan te gaan. Hij botste al een paar keer met Bart Verhaeghe over het nieuwe stadion. Hij pleit voor de volledige steun van de voetbalbond aan het Eurostadion en dat hoort Verhaeghe niet graag.

  We hebben jarenlang een beetje smalend gedaan over De Keersmaecker. Maar één ding kon je wel zeggen: het was een aangename man, een soort verzoener. Een goedmenende voorzitter. Als uithangbord kon je je er wel vragen bij stellen, maar goed als Linard voorzitter wordt, dan gaan we er niet op vooruit. Dan kan je maar beter Timmermans kiezen.

  Veel zal er wel niet veranderen binnen de voetbalbond. De profclubs hebben nu al een stevige greep op de voetbalbond. Ze zijn baas van de nationale ploeg en hebben de CEO aangesteld, toch de hoogste in rang. Ze managen de Beker van België en op nog een aantal strategische plaatsen hebben ze mensen gepost.

  De greep is dus al heel groot. Als het Linard wordt, dan blijft dat natuurlijk zo. Het zou natuurlijk kunnen dat als het Timmermans wordt, dat de spanning tussen de profclubs en het amateurvoetbal blijft.

  Peter Vandenbempt

  Peter Vandenbempt met duiding in Het journaal:

  Video player inladen ...