• home
 • video
 • pas verschenen

  In Spanje strijden ze nog om de promotie. Zonder penalty's

  Wie promoveert naar de Primera Division? Getafe? Of Tenerife?

  In ons land bereiden de clubs zich voor op het nieuwe seizoen. In Spanje zijn ze het vorige nog aan het afsluiten. En daar hebben ze een eigen systeem voor.

  Play-offs zonder penalty's

  Voor Getafe en Tenerife eindigt het voetbalseizoen pas morgen. De clubs uit de Spaanse tweede klasse - met in totaal 22 ploegen - strijden in de finale van de play-offs om het derde en laatste promotieticket.

  De heenwedstrijd in Tenerife is op 1-0 geëindigd. Zaterdag valt de beslissing over het seizoen in de Segunda Division met de terugwedstrijd in Getafe.

  Opmerkelijk: penalty's zullen er niet aan te pas komen in de voorstad van Madrid. Als er zaterdag na 120 minuten geen winnaar uit de bus komt, promoveert Getafe op basis van de rangschikking in de reguliere competitie. Getafe eindigde op de derde, Tenerife op de vierde plaats.

  "Afschuwelijke pot voetbal"

  "De bedenker van het systeem hoopt natuurlijk op hoogstaande verlengingen", vertelt Michael Van Vaerenbergh van Eleven Sports, "maar ik vind het zuur en oneerlijk. Het knock-outgevoel is helemaal zoek. Kijkers willen strafschoppen zien. Die staan garant voor stress en spanning."

  Hoogstaande matchen leveren de play-offs in Spanje niet op. "Ze spelen om de knikkers. Iedereen wil volgend seizoen tegen Real en Barcelona voetballen. Daarom is het hard tegen hard."

  "In de halve finale tussen Huesca en Getafe kon de scheidsrechter wel 5 rode kaarten trekken. Dat was een zenuwachtige en bijgevolg afschuwelijke pot voetbal, inclusief spuwen (zie video) en andere opstootjes."

  "Getafe favoriet"

  Zaterdag trekt Tenerife met een 1-0-voorsprong naar de hoofdstad. Michael Van Vaerenbergh: "Ik zet mijn geld op Getafe. Zij proberen tenminste te voetballen en thuis zijn ze nauwelijks te kloppen. De club uit Madrid heeft dit seizoen maar 1 keer verloren voor eigen publiek."

  "Je mag de ploeg ook niet vergelijken met het team dat vorig jaar uit de Primera Division gezakt is. Getafe pakt het nu veel slimmer en georganiseerder aan. Met Faurlin, kapitein Lacen en doelman Guaita hebben ze bovendien veel ervaring in de ploeg."

  "Het zou ook mooi zijn voor Pepe Bordalas (foto). Vorig seizoen leidde hij Alaves naar de titel én de promotie, maar daar stopte het. Het bestuur van de Baskische club dacht dat Bordalas het niveau van de Primera Division niet aankon."