• home
 • video
 • pas verschenen

  Emma Meesseman: de troonopvolgster bij de Belgian Cats (VIDEO)

  Emma Meesseman is bezig aan een erg sterk EK basketbal.

  0 / 0
  Belgian Cat Ann Wauters hoeft al lang geen introductie meer. Maar met een fenomenale prestatie trad de 13 jaar jongere Emma Meesseman tegen Italië misschien wel definitief uit de schaduw als troonopvolgster. Wat moet u weten over Emma Meesseman?

  Uitblinker bij de Cats op het EK

  De statistieken van het EK liegen er niet om. Emma Meesseman is de meest efficiënte speelster van het hele toernooi en staat helemaal bovenaan de lijst van speelsters met het meeste punten per wedstrijd. Na vier matchen deelt ze die plaats met de Oekraïense Aline Iagupova (gemiddeld 21,3 punten per wedstrijd). 

  Ook in de lijstjes van vrijworpen, bloks, en rebounds staat ze in de top tien. Eigenlijk zijn er weinig aspecten van het spel die ze niet beheerst. Alleen driepunters zijn niet echt aan haar besteed.

  Bescheiden supertalent

  Dat Meesseman bij het grote publiek niet erg bekend is, heeft ook te maken met haar karakter. Meesseman is geen schreeuwer. "Ze is zeer bescheiden, niet iemand die zichzelf verkoopt", vertelt ex-bondscoach Benny Mertens.

  "Net als Ann Wauters is ze een supertalent, maar ze ontwikkelt zich stap voor stap en wordt daarbij ook goed begeleid. Onder meer door haar ouders."

  En die weten waar ze over spreken. Meesseman is de dochter van Sonja Tankrey, in 1983 speelster van het jaar in België.

  Op 24 jaar al een mooie prijzenkast

  Op haar 24e beschikt Meesseman al over een mooi palmares. Haar prijzenkast ziet er niet onaardig uit.

  Sinds 2013 speelt Meesseman voor de Washington Mystics in de WNBA, de vrouwelijke tegenhanger van de NBA. De rest van het seizoen speelt ze bij de Russische topclub Jekaterinburg, dat haar wegplukte bij Spartak Moskou.

  In Amerika werd ze in 2015 geselecteerd voor het vrouwelijke All-Star-team. Met Jekaterinburg won ze een jaar later de Euroleague, de belangrijkste Europese basketbalcompetitie. Dit jaar pakte ze in Rusland de dubbel: competitie en beker.

  50 procent gehoorverlies

  Wie goed kijkt tijdens wedstrijden ziet dat Meesseman aan beide oren een gehoorapparaat draagt. Ze werd geboren met 50 procent gehoorverlies. "Niet speciaals", zegt ze daar zelf over. "Het remt me niet af. Ik heb nooit anders geweten."