• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Wat verdienen de Belgian Cats op dit EK? Hoop en al een paar 1.000 euro

  De Cats spelen voor de eer, niet voor de centen.

  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  0 / 0

  De Cats spelen voor de eer, niet voor de centen.

  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  De Belgian Cats spelen vanmiddag voor een plaats in de halve finales van het EK basketbal. Rijk worden de Belgische vrouwen daar niet van. "De discussie over het geld is heel redelijk en simpel geweest. De premies zijn heel bescheiden ", zegt Cats-manager Koen Umans.

  "Rijk worden we er niet van"

  Vanmiddag om 12.30u kijken de Belgian Cats Italië in de ogen. Inzet: een plaats in de halve finales en het bijhorende ticket voor het WK volgend jaar in Spanje. Dat zou een unieke prestatie zijn. De Belgische vrouwen zijn dan ook alleen maar met het sportieve aspect bezig.

  "Wij spelen met ons hart voor het land en zeker niet voor het geld. Wij zijn allemaal heel trots om de driekleur te mogen dragen. We krijgen wel een premie, maar rijk worden we er niet van. Presteren en het volkslied mogen zingen, daar gaat het voor mij om. Dat is het mooiste dat er is", zegt Julie Vanloo.

  Video player inladen ...

  "Rode Duivels mogen hun premie aan ons geven"

  De Cats verdienen 2.500 euro als ze zich plaatsen voor het WK. "Daarover hebben we samen met de bond onderhandeld", vertelt kapitein Sofie Hendrickx. "Je moet realistisch zijn: we hebben 10 jaar niet op een EK gestaan. Het sportieve primeert nu."

  "Je kunt onze premies niet vergelijken met die van de Rode Duivels, maar spelen voor een WK-ticket is het allerhoogste. Misschien kunnen de Duivels wel een stukje van hun premie aan ons geven (lacht)."

  Video player inladen ...

  Premie van maximaal 3.500 euro

  "Wat het geld betreft is het een heel simpele en redelijke discussie geweest. De structuur en organisatie zijn momenteel onze prioriteit. Daarnaast is de sportieve uitdaging enorm. De speelsters kunnen zich daar volledig in vinden", zegt Koen Umans, de manager van de Belgian Cats.

  "Naast een heel bescheiden vergoeding die hun loonverlies op clubniveau totaal niet compenseert zijn deze premies afgesproken: 1.000 euro voor de kwartfinales, 2.500 euro voor een WK-ticket en 3.500 euro als ze voor een medaille spelen."

  "Opgelet: deze premies zijn niet cumulatief (lees: de speelsters krijgen maar 1 van de 3 premies, afhankelijk van hun prestatie. De 3 premies worden dus niet opgeteld, red). De premies zijn heel bescheiden, klopt. Eén kleine kanttekening daarbij: een EK of WK kan tot een beter contract kan leiden bij hun club." 

  Video player inladen ...

  België-Italië op Sporza

  U kunt de wedstrijd van de Belgian Cats tegen Italië vanmiddag live bekijken op Canvas en met livestream op sporza.be. De opworp is om 12.30u.