• home
 • video
 • pas verschenen

  "Videoref zal niet alles oplossen, maar is wel absolute meerwaarde"

  Op de Confederations Cup maakt de videoref met vallen en opstaan zijn intrede op het wereldtoneel. Woensdag ontstond heel wat ophef toen de Gambiaanse ref tijdens Mexico - Nieuw-Zeeland ondanks hulp van tv-beelden niet kordaat ingreep. Robert Jeurissen evalueert het systeem.

  "Ref kan nog altijd slechte beslissing nemen"

  Robert Jeurissen was jarenlang de scheidsrechtersbaas in België en functioneert momenteel als adviseur van de nieuwe patron Johan Verbist. Hij is dus uitstekend geplaatst om het systeem met de videoref onder de loep te nemen.

  "Die scheidsrechter gisteren heeft geen al te beste beurt gemaakt. De man heeft de situatie waar het over gaat helemaal kunnen herbekijken op beeld, maar heeft beslissingen genomen die niet aanvaardbaar leken", zegt Jeurissen.

  "Eerst aan het shirtje trekken, daarna een zware tackle en dan duwen, trekken en slaan: daar gaf de ref een minimale sanctie voor. Dat is natuurlijk niet goed gearbitreerd en dat staat los van de inzet van video-assistentie. Zo zie je maar dat een ref zelfs met een video nog altijd een slechte beslissing kan nemen."

  "Want dat is de kern van de zaak: iedereen moet goed beseffen dat de scheidsrechter beslist. Niet de videoref. De videoref maakt de scheidsrechter alleen attent op een mogelijk foute beslissing van hem of zijn assistenten. Uiteindelijk is het nog altijd aan de scheidsrechter die de baas is en de knoop doorhakt."

  "Geen eindeloze discussies"

  De video-beelden zijn tijdens de Confederations Cup al dikwijls gebruikt. Jeurissen: "Ik merk dat de videoref al een aantal keer op een zeer adequate manier tussenbeide gekomen is. Bijvoorbeeld bij een buitenspel dat heel moeilijk te zien was. Ik heb de indruk dat het systeem op zich zeer goed functioneert, maar ik herhaal: de scheidsrechter moet de juiste beslissing nemen."

  Mag een videoref, zoals gisteren in het duel tussen Nieuw-Zeeland en Mexico, een scheidsrechter wijzen op een verkeerde beslissing als hij de beelden verkeerd interpreteert?

  Jeurissen: "Dat is de procedure niet. Het is niet aan de videoref om er nog eens op te wijzen dat de scheidsrechter de verkeerde beslissing genomen heeft, want dan geraak je in een eindeloze discussie en dat is niet de bedoeling."

  "Het systeem is een absolute meerwaarde"

  Het is een minpuntje dat de kijkers de communicatie tussen de refs niet kunnen horen. "De FIFA wil niet dat iedereen die gesprekken kan horen. In andere sporten is dat anders, maar ik kan er mee leven dat het in het voetbal zo gebeurt", zegt Jeurissen.

  "De scheidsrechter tekent een tv-beeld met zijn vingers en als tv-kijker kun je de beelden nog eens bekijken en zelf mee beslissen. Ik vind communicatie dan wat overbodig. Iedereen kan zelf oordelen. Voor de toeschouwers in het stadion is dat wel anders, maar je kunt dat praktisch nu eenmaal niet regelen."

  De slotsom? Jeurissen: "Video-assistentie zal niet alles oplossen, maar ik vind het systeem wel een absolute meerwaarde hebben. We zullen het volgend seizoen ook in de Belgische competitie gebruiken. Onze refs zullen daar goed op voorbereid zijn."