• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Transfer Pogba: FIFA pleit United vrij, tuchtprocedure tegen Juventus

  Mino Raiola zou meer dan 40 miljoen euro verdiend hebben aan de Pogba-deal.

  De wereldbond FIFA heeft zijn conclusies getrokken na een onderzoek naar de recordtransfer van Paul Pogba en de rol van zijn manager Raiola. Pogba's huidige club, Manchester United, gaat vrijuit, tegen zijn vorige club, Juventus, wordt een disciplinaire procedure opgestart.

  De FIFA mengde zich in de deal van 105 miljoen euro, wat vorige zomer Pogba tot duurste voetballer van de planeet maakte, nadat klokkenluidersplatform Football Leaks had laten uitschijnen dat Mino Raiola zowel United, Juve als de Franse middenvelder vertegenwoordigde. Dat zou ongeoorloofde belangenvermenging zijn.

  Volgens de gelekte documenten verdiende Raiola meer dan 40 miljoen euro aan de deal, waarvan 27 miljoen euro betaald werd door Juventus.

  Een FIFA-woordvoerder sprak gisteren met de Amerikaanse tv-zender ESPN: "We kunnen bevestigen dat er een tuchtprocedure is geopend tegen Juventus. Omdat de zaak lopende is, kunnen we niet meer commentaar kwijt. We kunnen wel bevestigen dat er tegen Manchester United geen tuchtprocedure is opgestart."

  Third-party ownership?

  De procedure tegen Juventus zou te maken kunnen hebben met een inbreuk op het "third-party ownership" (TPO), verboden door de FIFA, nadat Raiola vorig jaar in een interview verteld had dat Juventus niet de enige eigenaar was van de rechten van de speler. Dat schrijft de Britse krant The Guardian.

  Sinds 2015 is TPO verboden door de FIFA, die wil dat alleen clubs eigendom zijn van spelers. Een derde partij (makelaars, investeringsmaatschappij,...) mag geen (deel van) rechten meer bezitten.