• home
 • video
 • pas verschenen

  Heynen: "Je voelt het hele toernooi dat ze België niet graag hebben"

  De wereldvolleybalbond FIVB broedt op een hervorming van de World League waarbij België uit de boot zou vallen. "De kleine landen worden gestraft en er valt weinig tegen te beginnen", zegt bondscoach Vital Heynen in De ochtend op Radio 1.

  De World League is een jaarlijks toernooi met de sterkste landen van de wereld. Maar bij de hervorming zou België zijn plaats moeten afstaan aan een land dat commercieel interessanter is. "Het gaat om politiek", legt Vital Heynen uit.

  "De Aziatische landen zijn kwalitatief te slecht, maar de FIVB heeft hen nodig voor financiële ondersteuning. Dan is België een heel makkelijk slachtoffer. Financieel is het niet interessant dat een klein land goed presteert."

  De Belgische volleybalmannen grepen afgelopen weekend nipt naast de top 6 in de World League. "We komen dichter en dichter bij de wereldtop, maar het hele toernooi voel je dat ze België niet graag hebben."

  "Of ik boos ben? Ik ben vooral ontgoocheld, omdat ik weet dat je tegen zo'n mastodont als de FIVB heel moeilijk kunt reageren. Het zijn toch vooral de kleine landen die gestraft worden, zoals België, Slovenië of Nederland."

  "De Belgische bond kan wel zeggen dat we niet akkoord gaan, maar het gewicht van België is zo klein. Ik hoop dat een aantal landen zich verzamelt om actie te ondernemen. Want het is een gevecht tegen een veel te grote tegenstander."

  "Broodroof voor spelers"

  Voor de spelers is de World League vaak een uitstalraam. Zij zouden met de nieuwe plannen ook de kans missen om zichzelf in de kijker te spelen. "Het is broodroof. De FIVB pakt mijn spelers hun geld af. Als coach kan ik nog van land wisselen, maar een speler kan dat niet", zegt Heynen.

  "Daarbij komt ook nog de sportieve broodroof, want als er op de World League punten verdiend kunnen worden voor de wereldranglijst, dan bepaalt de FIVB al bijna wie naar de Spelen mag. Dat zou echt niet mogen."