• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Einde als KBVB-voorzitter dreigt voor François De Keersmaecker

  François De Keersmaecker moet vrezen voor zijn functie.

  Zaterdag weet François De Keersmaecker of hem een zevende amtstermijn als bondsbaas gegund is. De kaarten lagen gunstig tot De Keersmaecker plots te horen kreeg dat er met de 74-jarige Gérard Linard vanuit het niets een onverwachte tegenkandidaat opgedoken is.

  François De Keersmaecker staat al 11 jaar aan het hoofd van de KBVB. De 59-jarige Mechelse advocaat overleefde een paar woelige stormen, maar kon al die tijd op de steun van de amateurclubs rekenen. Zo klopte De Keersmaecker twee jaar geleden met klein verschil Joseph Allijns, de kandidaat van de profclubs.

  Zaterdag wordt het andere koek, want met een gelijke verdeling van de stemmen tussen prof- en amateurclubs verliest De Keersmaecker dat overwicht én met Gérard Linard is een onverwachte tegenstrever opgestaan. De 74-jarige Linard vertegenwoordigt de Waalse amateurclubs en zou zaterdag ook kunnen rekenen op de stemmen van de profclubs.

  De eentalig Franssprekende Linard was van half 2015 tot eind 2016 CEO van de voetbalbond. Hij saneerde de federatie en ontpopte zich met zijn stijl tot tegenpool van De Keersmaecker. 

  Het is niet onwaarschijnlijk dat Linard zaterdag als winnaar uit de bus komt bij de voorzittersverkiezing. Na zijn uitlatingen over de bouw van het Eurostadion, die onder meer bij KBVB-ondervoorzitter Bart Verhaeghe in het verkeerde keelgat schoten, lijkt De Keersmaecker zijn krediet bij de profclubs helemaal kwijt.

  22 stemgerechtigden

  De verkiezing vindt zaterdag om 16.30u plaats achter gesloten deuren. 22 mensen brengen hun stem uit: 8 vertegenwoordigers van de Pro League, 7 van de Vlaamse en 7 van de Franstalige bondsvleugels. De KBVB benadrukt dat een nieuwe kandidaat zich op elk moment kan mengen in de verkiezing. "Dat kan bij wijze van spreken nog 1 seconde voor de stemming", aldus de KBVB.