• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Vrouwencompetitie in basketbal zit in een nieuwe jasje

  Castors Braine domineerde de voorbije seizoenen het vrouwenbasketbal.

  De hoogste klasse in het vrouwenbasketbal (Top Division Women 1) wordt vanaf volgend seizoen hervormd. 12 teams zullen een competitie afwerken in 2 fases en spelen daarna play-offs.

  Hoe ziet de nieuwe competitie eruit?

  Het kampioenschap begint volgend seizoen 3 weken vroeger dan normaal, tijdens het weekend van 9 en 10 september. In een eerste competitieronde spelen de 12 teams heen- en terugwedstrijden, zoals in een klassieke competitie.

  De 4 laatste ploegen spelen na de reguliere competitie play-downs om te bepalen welke 2 teams er degraderen naar tweede klasse.

  Bovenaan het klassement worden 2 groepen gevormd. Nummers 1, 3, 5 en 7 van de klassieke competitie komen in groep A terecht, nummers 2, 4, 6 en 8 in groep B.

  Na opnieuw heen- en terugwedstrijden te hebben afgewerkt, stoten de eerste 2 van elke poule door. Vervolgens wordt in een play-off-fase met 4 teams een halve finale en finale (beiden in best-of-three-systeem) afgewerkt. Castors Braine pakte vorig seizoen zijn vierde titel op rij.

  Ook de Beker van België wordt aangepast

  Ook in de Beker van België, vorig seizoen ook gewonnen door Castors Braine, wordt er een kleine verandering doorgevoerd.

  De vier beste teams van het kampioenschap vorig jaar (Braine, Willebroek, Waregem en Sint-Katelijne Waver) zullen komend seizoen pas in de kwartfinales in actie komen. Die kwartfinale spelen ze in één wedstrijd, op verplaatsing. De halve finales en finale worden, net als dit seizoen, op één plaats afgewerkt.