• home
 • video
 • pas verschenen

  Voor het geld danst (nu) ook de volleybalbeer

  De Belgische volleybalmannen hebben de afgelopen weken de toplanden het vuur aan de schenen gelegd in de World League. Als de FIVB zijn zin krijgt was het de laatste keer, want België zou uit de boot vallen bij een hervorming. Dat is niet naar de zin van Marc Willems.

  Sportieve moet wijken voor het lucratieve

  De Red Dragons misten afgelopen weekend op een haar de Final 6, de grote finale van de FIVB World League. De Belgische volleybalmannen eindigden op de zevende plaats. Maar er dreigen toch zwarte wolken aan de volleybalhorizon.

  Want de wereldvolleybalbond FIVB plant een hervorming van de World League in 2018. De meest opvallende ingreep is een pijnlijke: België verliest zijn plaatsje tussen de wereldtop. Italië, dat dit jaar op sportieve gronden degradeert, behoudt wel zijn plaats bij de elite.

  Uiteindelijk draait alles rond geld. Het internationale managementbureau IMG heeft voor héél véél geld de rechten van de World League gekocht en wil die rechten maximaal exploiteren. En blijkbaar moet het sportieve dan wijken.

  Volleybal is op wereldschaal big business geworden en het is logisch dat er meer interesse is voor Brazilië-Italië dan voor Brazilië-België. De Aziatische markten zijn ook lucratiever dan bepaalde kleine Europese landen. Bepaalde bobo's leven met dollartekens in de ogen en laten sportieve en ethische waarden snel vallen.

  België valt als enige uit groep 1

  1. Frankrijk
  2. Brazilië
  3. Servië
  4. Rusland
  5. Canada
  6. Verenigde Staten
  7. Polen
  8. Bulgarije
  9. Argentinië
  10. Iran
  11. Italië
  12. Australië *
  13. Japan *
  14. China *
  15. Zuid-Korea *
  16. Duitsland **

  Uit de hoogste groep van de World League zou dus enkel België wegvallen. * Australië, Japan, China en Zuid-Korea kwamen dit jaar uit in de groep 2, ** Duitsland zelfs in groep 3. Je moet al heel creatief zijn om objectieve sportieve criteria te vinden bij deze samenstelling.

  Waarom is dit oneerlijk?

  De FIVB wil, zoals nu ook het geval is, aan de World League punten voor de wereldranglijst verbinden. Dat is oneerlijk en ethisch onverantwoord. De plaats op de wereldranglijst is in volleybal cruciaal met het oog op kwalificatie voor het WK of de Olympische Spelen.

  Hoe hoger je plaats op de wereldranglijst, hoe makkelijker de weg naar het WK of de Spelen is. Als je zoals België uitgesloten zou worden van een competitie waarin punten voor de wereldranglijst te verdienen zijn, dan is dat gewoon een sportieve boycot.

  Waarom is dit sportief nadelig?

  Landen die mogen deelnemen aan een gesloten competitie waar geen risico op degradatie bestaat (bvb zoals de Amerikaanse profcompetities NBA, NFL, NHL, ...), hebben nog een ander voordeel.

  Die landen kunnen jonge talenten laten proeven het het topniveau en kunnen zo hun selectie sterker maken richting een WK of Olympische Spelen. België zou dus vanaf volgend jaar niet meer tegen toplanden kunnen spelen en mist zo een unieke kans om beter te worden als ploeg.

  Tijd voor actie

  De Belgische volleybalbond heeft de aanpassingen aangeklaagd bij de FIVB en wil (minimaal) dat er geen punten voor de wereldranglijst te verdienen zijn binnen de nieuwe gesloten formule. Ik ben ervan overtuigd dat er meer moet gebeuren.

  Het BOIC zou best samen met andere olympische comités uit Nederland, Slovenië en Finland druk uitoefenen bij het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Het ethisch besef bij de FIVB-bazen is duidelijk onderontwikkeld, maar ik hoop dat het IOC wel nog belang hecht aan sportieve ethiek.

  In dat geval kan het IOC niet tolereren dat er met twee maten en gewichten gewerkt wordt voor olympische kwalificatie. Landen moeten met gelijke wapens kunnen strijden voor hun olympische ticket.

  En als de bonden niet in actie komen, dan moeten de spelers zelf maar voor hun rechten opkomen. Waarom zouden ze niet naar het TAS stappen? Uiteindelijk zijn het de spelers die sportief en financieel gediscrimineerd worden.

  Misschien ben ik een grote naïeveling die nog altijd denkt dat volleybal (en sport in het algemeen) eerlijk verloopt en dat objectieve, sportieve en ethische criteria centraal staan. Misschien ben ik binnenkort weer een illusie armer...

  Marc Willems