• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  VIDEO: Nys, Herremans en Hellebaut sporen schoolkinderen aan om meer te sporten

  De "ZONtijd" is de extra tijd die scholen buiten de LO-lessen aan bewegen investeren.

  De 440.000 leerlingen uit het basisonderwijs volgend schooljaar 150 miljoen kilometer laten bewegen. Dat is de afstand tussen de aarde en de zon én de ambitie van de campagne "ZONtijd. Bewegen naar de Zon" van Vlaams minister Hilde Crevits. Sven Nys, Marc Herremans en Tia Hellebaut zijn de sportieve ambassadeurs.

  Een kwartier meer bewegen per dag

  Nys en Crevits trapten de sportieve gezondheidscampagne vandaag op gang in de Topsporthal in Gent. "ZONtijd wil op een spelende manier kinderen motiveren om aan sport te doen en te bewegen", legt Nys uit.

  De ambitie is niet min: 150 miljoen kilometer afleggen in de "ZONtijd". Dat is de tijd die scholen buiten de klassieke lestijden lichamelijke opvoeding dagelijks in extra beweging investeren. Als elke leerling dagelijks een kwartier meer beweegt, dan halen ze de afstand. Op de website www.bewegennaardezon.be kunnen scholen hun "ZONtijd" registeren.

  Minister: "Jong geleerd is oud gedaan"

  Minister Crevits hanteert het motto "Jong geleerd is oud gedaan": "Als je opgroeit in een omgeving waar sport en beweging een evidentie zijn, als je naar een school gaat die letterlijk en figuurlijk constant in beweging is, zal je daar de vruchten van plukken voor de rest van je leven. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Het is hoog tijd voor geZONtijd"

  In het middelbaar onderwijs starten volgend schooljaar 11 proefprojecten, die ondersteund worden door de Stichting Vlaamse Schoolsport en de KU Leuven.

  Promofilmpje van de campagne:

  Belgische kinderen voldoen niet aan WHO-normen

  Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat overgewicht een ernstige bedreiging vormt voor de gezondheid, ook bij onze kinderen en jongeren.

  De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bepaalt dat peuters en kleuters best minstens 3 uur per dag bewegen. Voor jongeren vanaf 6 jaar gaat het om 60 minuten matige tot zware lichamelijke activiteit per dag. In België voldoet maar 6,5 procent van de kinderen tussen 6 en 9 hieraan, in de groep van 10 tot 17 jaar maar 2,4 procent.

  Tweets over project ZONtijd: