• home
 • video
 • pas verschenen

  3x Mestdagh op EK: "Ik zwaai zodat ik niet papa of coach hoef te zeggen"

  0 / 0
  Met vader Philip als coach en dochters Kim en Hanne als speelsters is de inbreng van de familie Mestdagh bij de Belgian Cats niet gering. Een dag na de kwalificatie voor de kwartfinales op het EK zocht Sporza de drie op. "We zijn het al gewoon", klinkt het.

  Hoe is Philip vader in de nationale ploeg?

  Philip: "Het is niet zo onwennig. We hebben al heel veel samengewerkt. Ik ben al vader en coach van toen ze net begonnen als kind. Hier bij de nationale ploeg zie ik ze evenveel als de andere speelsters. Alleen bij de teammomenten: tijden de maaltijden, bij trainingen en wedstrijden en bij briefings. Voor de rest heb ik niet méér contact met Hanne en Kim dan met de rest."

  Kim: "Het speciale is er een beetje af. Als hij nog assistent was bij de nationale ploeg waren wij er ook al. Hanne en ik slapen ook al heel lang samen op de kamer. Het is niet meer onwennig. Voor ons is het heel logisch."

  Hanne: "Het blijft wel een beetje speciaal, op zo'n EK met mensen rondom je die je heel vertrouwd zijn. Maar het voelt goed."

  Papa of coach?

  Kim: "Meestal probeer ik te zwaaien, zodat ik hem niet hoef aan te spreken en moet kiezen tussen papa of coach. Als hij ver staat en ik moet echt roepen, roep ik coach. Je moet toch een beetje correct blijven. In het begin is dat wel moeilijk. Maar als je papa roept op het veld, is dat ook raar."

  Philip: "Ik vervul gewoon mijn rol als coach. Als we zoals gisteren iets gaan eten met het team dan heb ik soms wel eens de mogelijkheid om meer contact te hebben met hen, maar gisteren is dat niet gelukt. Vandaag ligt de focus weer op de volgende match. Dan is er bitter weinig tijd voor extra contact."

  Hanne: "Ik heb meer aan mijn zus als er iets scheelt. Dan is zij de eerste persoon waar ik naartoe ga. Als we weg zijn, is hij de coach. Hij komt ook niet op onze kamer. Als we elkaar zien in de gang zeggen we wel "hallo". Alleen de andere speelsters komen op onze kamer."

  Philip: "Ik neem afstand van het papa zijn. Ik stap niet binnen in een kamer van speelsters. Dat doe ik nooit."

  Geen streepje voor

  Philip: "In mijn selectie kijk ik niet naar namen. Als Hanne en Kim er allebei bij zijn, is dat omdat ze dat verdienen. Ik kies gewoon de 12 speelsters die het best passen bij de nationale ploeg. Voor mij primeert presteren. Hanne en Kim hebben een verschillende rol en daar moeten zij zich naar schikken. Kim speelt meer minuten, dat is gewoon zo. Ik wil een zo goed mogelijk sportief resultaat."

  Kim: "Ik denk dat ik het sportief verdien om te starten. Vanuit de ploeg heb ik nog nooit het gevoel gekregen dat ze vinden dat ik bevoordeeld word. Ze kennen ons alle drie al lang. Er is geen jaloezie."

  Hanne: "Ik zal ook niet bedelen voor minuten. Dat is niet professioneel. Ik ben blij dat mijn zus het goed doet en dat de ploeg het goed doet. Dat primeert."

  Kim: "Je mag ons ook niet vergelijken. We staan op een heel verschillend moment in onze carrière. Ik ben drie jaar ouder en Hanne heeft ook een paar jaar gemist door blessures. Ze is drie keer teruggekomen na een kruisbandblessure. Ze had ook kunnen opgeven, maar ik heb nog nooit iemand gezien met zoveel doorzettingsvermogen."

  Philip: "Dat zijn wijze woorden. Kim is drie jaar ouder en Hanne heeft drie jaar verloren. Dat is eigenlijk zes jaar verschil. Met haar wilskracht en gedrevenheid kan Hanne nog een stap hogerop zetten. En dat komt dan weer de nationale ploeg ten goede."