Ga naar de inhoud

meest recent

Eeckhout: "We krijgen geen verrassende winnaar op BK in Antwerpen"

 ma 19 juni 2017 09:14
Niko Eeckhout werd in 2006 Belgisch kampioen in Antwerpen. De ex-prof koerst nog steeds, maar rijdt niet graag in de aandacht. Wie wordt zijn opvolger dit jaar op het BK in de Scheldestad? "Het is een stadsparcours met veel draaien en keren. Alleen een sterke renner kan daar op het einde nog het verschil maken."

"Ik haal voldoening uit het afzien"

In 2013 zette Niko Eeckhout een punt achter zijn profcarrière. Hij was toen 43. Nu rijdt hij nog bijna elk weekend bij de elites zonder contract. "Ik ben nooit volledig gestopt", vertelt de ex-Belgisch kampioen. "Ik voel me er goed bij."

"Die wedstrijden zijn een motivatie om een beetje bezig te blijven. Ik heb ook eens een seizoen gewoon gefietst, maar met een doel is het toch plezanter. Eigenlijk zijn de wedstrijden en het wielrennen op zich niet zo leuk. Ik haal voldoening uit het afzien."

Hij wint ook af en toe nog een wedstrijd. "Ik doe mee om te winnen. Soms krijg ik kritiek, maar ik maak de reglementen niet. Ex-profs mogen ook meedoen bij de elite zonder contract."

Eeckhout rijdt wel met een zwart truitje. "Ik wil rust. Ik wil rijden waar en wanneer ik wil. Nu moet ik geen verantwoording afleggen aan een sponsor."

"Podium met Gilbert en Boonen geeft mijn titel extra glans"

In 2006 won Eeckhout het BK in Antwerpen. “Ik ben heel blij dat het toen begon te regenen. Ik had last van allergieën en dus waren zomerse temperaturen niet aan mij besteed. De stukjes van de puzzel vielen mooi in elkaar die dag."

"Ik had geen superdag, maar dat is dikwijls een voordeel. Zo ga je niet met je krachten woekeren. Alle druk lag eigenlijk bij Tom Boonen en dat werkte tegen hem. Ik ging van heel ver aan, op 300 van de meet, en ze kwamen te laat."

"Als je vooraf mag kiezen wie je naast je op het podium wil, dan zeg je Boonen en Gilbert. Dat zijn twee van de grootste renners die we in België gehad hebben. En dat kwam zo uit. Dat geeft mijn titel wel extra glans. Het is wel jammer dat het niet live op tv was. Als je de hele race zou bekijken, zou ik er beter uitkomen als de verdiende winnaar."

"Het is een beetje jammer dat die titel datgene is wat mensen zich herinneren van mijn carrière. Ik heb veel mooiere wedstrijden gewonnen, zoals Dwars door Vlaanderen. Ik ben natuurlijk ook wel blij dat ik Belgisch kampioen geweest ben. Daardoor zitten we nu hier."

"Het wordt geen verrassende winnaar in Antwerpen"

11 jaar na de zege van Eeckhout, is Antwerpen opnieuw het strijdtoneel voor het BK. "Het is een stadsparcours. Dat is niet te onderschatten. Het is veel draaien en keren. Het zal een nerveuze boel worden."

"Iedereen is in topvorm en 90 procent van de renners zal denken dat ze kunnen winnen. Dat maakt het extra moeilijk."

"Je moet sterk zijn om daar dan op het einde nog het verschil te maken. Het zal geen verrassende naam zijn. Ik verwacht een heel sterke renner. Iemand die we in het voorjaar al gezien hebben."

Wie dan? "Roelandts misschien. Of Gilbert. Hij zal geviseerd worden, maar schudt dan vaak toch iets uit zijn mouw. Zijn ervaring, zijn mentaliteit en zijn vechtlust zijn troeven. Dat mis ik bij veel andere renners. Hij durft te koersen en dat levert vaak succes op. Daar heb ik veel bewondering voor. Ik heb het ook altijd zo gedaan."

Bekijk nog eens de overwinning van Eeckhout in 2006: