• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Confederations Cup 2017 begint vandaag: "non-event" of gaat u toch lekker kijken?

  Eddy Demarez: "Ronaldo wil nog zo veel mogelijk winnen."

  Rusland en de rest van de wereld lopen zich vanaf vandaag op de Confederations Cup warm voor het WK van volgend jaar. Sporza en Telenet zenden het toernooi samen uit. "Portugal is de topfavoriet", blikt Sporza-commentator Eddy Demarez vooruit.

  Kan Ronaldo zijn prijzenkast nog wat opsmukken met topfavoriet Portugal?

  De Confederations Cup is een prestigetoernooi tussen 8 landen: de kampioenen van Europa, Zuid-Amerika, Azië, Noord- en Centraal-Amerika, Afrika en Oceanië. Aangevuld met de wereldkampioen en het gastland.

  Het toernooi is gegroeid uit de Fahd Cup, die Saudi-Arabië in de jaren 90 in het leven riep. Voor de vijfde keer vindt het toernooi een jaar voor het WK in hetzelfde gastland plaats.

  Wereldkampioen Duitsland en Europees kampioen Portugal vertegenwoordigen Europa. Chili, winnaar van de Copa America, moet de Zuid-Amerikaanse trots verdedigen.

  "Gezien de deelnemende landen en hoe ze dit toernooi benaderen is Portugal de topfavoriet, met Chili als belangrijkste outsider. Zij komen min of meer met hun typeploegen", zegt commentator Eddy Demarez.

  "Portugal kan rekenen op Cristiano Ronaldo, ondanks zijn lange seizoen. Ronaldo wordt een dagje ouder en voelt dat. Hij wil nog zoveel mogelijk winnen. De kans dat Portugal tijdens zijn carrière nog eens de Confederations Cup speelt is heel klein."

  "Chili kan normaal rekenen op zijn belangrijkste sterren: Claudio Bravo, Arturo Vidal en Alexis Sanchez."

  Uitkijken of een jong Duitsland voor een frisse wind kan zorgen?

  Wereldkampioen Duitsland pak het helemaal anders aan. "Bondsoach Joachim Löw heeft zijn vaste kern van een 15-tal spelers rust gegeven. Van zijn EK-kern blijven maar 7 spelers over."

  "Daarbij zijn Emre Can, Julian Draxler en Marc-Andre ter Stegen. Maar van vaste waarden als Manuel Neuer, Toni Kroos of Mesut Özil is geen sprake."

  "De revelatie van het EK, Joshua Kimmich is er ook opnieuw bij. Bij Bayern München speelde hij niet veel, dus is hij nog fris. Het Duitse experiment kan fris voetbal opleveren, maar dat valt af te wachten."

  "Van gastland Rusland hebben we tegen de Rode Duivels gezien dat de nationale ploeg pover is. Mexico is altijd onvoorspelbaar, maar ook wispelturig. Hugo Broos heeft dan weer gezegd dat dit toernooi de echte test wordt om te weten waar Kameroen staat op internationaal niveau. Heel veel verwacht ik er niet van."

  "Australië mist zijn aanvoerder en motor Mile Jedinak. Maar sowieso komt de ploeg normaal tekort. Dat kan zeker gezegd worden van Nieuw-Zeeland."

  Dringt een hervorming zich op?

  Het land met de grootste traditie in de Confederations Cup, Brazilië, is er na zeven opeenvolgende deelnames voor de eerste keer niet bij. Brazilië won de afgelopen drie edities. De afwezigheid van Neymar en co is een aderlating voor de spankracht.

  "De FIFA moet wat mij betreft eens nadenken over de vorm van de Confederations Cup", zegt Eddy Demarez. "Het wordt vaak gezien als een testevent voor het WK. Ik begrijp ook dat alle stadions en de veiligheidsmaatregelen getest moeten worden, maar als de landen of selecties tegenvallen wordt het een non-event."

  "Zou het niet zinvoller zijn om bijvoorbeeld in de plaats het EK U21 te organiseren in Rusland? Dat gaat om iets. Daar zal minder publiek op afkomen, maar alles kan wel getest worden." 

  Spelers met een Belgische connectie:

  • Hugo Broos: bondscoach Kameroen
  • Math Ryan: doelman Australië (ex-doelman van Club Brugge en Genk)
  • Sebastien Siani: speler Kameroen en KV Oostende
  • Collins Fai: speler Kameroen en Standard
  • William Carvalho: speler Portugal (ex-Cercle Brugge)
  • James Troisi: speler Australië (ex-Zulte Waregem)
  • Jean Beausejour: speler Chili (ex-AA Gent)