• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Laszlo Bölöni: de coach die zich tussen de fans van Club Brugge zet

  Laszlo Bölöni keuvelt met een fan van Club Brugge.

  Met kersvers Antwerp-trainer Laszlo Bölöni keert een kleurrijke coach terug naar de Belgische competitie. De vorige passage van de Roemeen - bij Standard - was smullen geblazen.

  In de tribunes met Club-fans

  In 2008 moet Lazlo Bölöni tijdens de rust van de topper Club Brugge - Standard naar de tribunes. De Roemeen laat het niet aan zijn hart komen. Hij zet zich tussen de supporters van Club en neemt zelfs een sjaal van blauw-zwart over.

  Micro's op een hoopje

  Voor de topper tegen Anderlecht staan de zenuwen altijd strak gespannen bij Standard. In de persconferentie voor de wedstrijd gaat Laszlo Bölöni in de clinch met de journalisten. Hij veegt de radio- en televisiemicro's op een hoopje.

  Boomklimmen

  Laszlo Bölöni staat synoniem voor discipline en slopende fysieke trainingen. De coach houdt van conditietraining in het bos. Daar vuurt hij zijn spelers zelf aan vanuit een boom.

  "Bölöni is een kleine trainer"

  In februari 2010 is het huwelijk tussen Standard en Laszlo Bölöni afgelopen. Na het kampioenenseizoen zijn de resultaten een pak minder.

  Olivier Dacourt haalde zwaar uit na het vertrek van Bölöni. "Hij heeft me willen vernederen", sprak de voormalige Franse international in Le Soir. "3 of 4 spelers zijn onaantastbaar en de rest bestaat gewoon niet."

  "Voor de match tegen Genk moest ik een heel weekend mee op afzondering. Toch moest ik de tribunes gaan zitten. Dat doe je met jongeren, maar niet met een 35-jarige."

  "Ik heb grote trainers gekend zoals Fabio Capello en José Mourinho. Of ik speelde of niet, ze hebben altijd respect getoond voor mij. Bölöni is een van de "kleinste coaches", zeker op het menselijke vlak. Hij is nochtans een slimme kerel."

  Meer weetjes over tandarts Bölöni:

  • Bölöni komt uit een Hongaarse familie uit Transsylvanië. In Roemenië gold hij lang als een tweederangsburger.
  • In de jaren 80 werd hij gerekruteerd door de Securitate, de Roemeense geheime dienst van dictator Ceaucescu. Bölöni weigerde om informatie door te spelen over collega-voetballers. Het kostte hem zijn plaats in de Roemeense selectie.
  • Bölöni was wel bevriend met de zoon van Ceaucescu. Het leverde hem in 1987 een transfer op naar het vrije Westen. Bölöni kwam in België terecht bij Racing Jet. De club uit Brussel degradeerde naar tweede klasse en Bölöni vertrok.
  • Bölöni heeft een neus voor talent. Hij was de coach die bij de Portugese club Sporting ene Cristiano Ronaldo lanceerde.
  • Bölöni heeft carrière gemaakt in het voetbal, maar voor hetzelfde geld had hij een tandartspraktijk gerund. Bölöni is een gediplomeerd tandarts.