• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Sportief manager Cats: "We kunnen verrassing van EK worden"

  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  0 / 0
  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Voor het eerst in tien jaar spelen de Belgian Cats nog eens een EK basketbal. Morgen beginnen ze eraan tegen Montenegro. Het optimisme en de ambitie heerst bij de entourage.

  "We zijn op een heel rustige manier aan het toeleven naar het kampioenschap. We kwamen een dag eerder dan alle andere teams, wat ons toeliet om ons gezapig voor te bereiden", vertelt Koen Umans, sportief manager van de Belgian Cats, aan Sporza.

  Umans schetst het pad naar het EK: "Dit project is eigenlijk drie jaar geleden gestart. We begonnen met zomercampagnes waarbij we de Cats verzameld hebben, zodat ze aan teambuilding konden doen."

  "Vanaf begin mei hebben we ook een erg goeie voorbereiding gehad, weliswaar met een latere intrede van Ann Wauters en Emma Meesseman. Zodra zij erbij kwamen hebben we gezien dat de focus een stuk in de hoogte is gegaan. Zodanig dat we met vertrouwen naar de start van het EK kunnen gaan."

  "Wauters gidst jonge, onervaren team door moeilijke momenten"

  Koen Umans schat Montenegro, de eerste tegenstander, in: "We mogen daar zeker niet minachtend over zijn. Op het vorige EK verloren ze nipt de kwartfinale van topland Spanje met 75-74. Dat zijn adelbrieven."

  België is jong en onervaren. "Dat klopt. Maar wij kunnen misschien de verrassing van het toernooi zijn. De meeste meisjes hebben een heel mooi parcours achter de rug in de jeugdselecties. Dit stapje hoger wordt een enorme uitdaging. Maar Ann speelt daar een verantwoordelijke rol en zal het team door de moeilijke momenten gidsen."

  Meesseman is ondertussen uitgegroeid tot een van de beste Europese speelsters. "Ze heeft heel veel aan maturiteit gewonnen en we stellen op het veld vast dat er een heel goed samenspel is tussen Ann en Emma."

  "We kunnen in onze groep eerste eindigen, we kunnen vierde eindigen"

  Het opzet van coach en speelsters is de kwartfinales. Umans: "Dat is ambitieus, maar ook wel onderbouwd. We spelen tegen Montenegro, Rusland en Letland drie groepswedstrijden die een "challenge" zijn. We kunnen eerste eindigen, we kunnen vierde eindigen."

  "Alles is mogelijk, maar de ambitie is door de eerste ronde te raken, liefst met zo weinig mogelijk inspanningen. Indien nodig spelen we nog een barragematch."

  "De kwartfinale niet halen zou toch wel een ontgoocheling zijn. Maar gebeurt dat, moeten we een nauwkeurige analyse maken. De fundamenten in deze groep zijn goed, er is iets om op te bouwen. De gemiddelde leeftijd is 22 jaar, we kunnen nog zes tot acht jaar op deze groep bouwen."

  Als België zesde wordt, mag het naar het WK. "Dat is het droomscenario."

  Bondscoach Philip Mestdagh: "Eerste match is sleutelmoment"

  Video player inladen ...

  Sofie Hendrickx: "Eindelijk begint het"

  Video player inladen ...

  Belgian Cats live op Sporza

  Met Sporza hoeft u niets te missen van het EK basketbal van onze Belgische vrouwen. Sporza.be streamt alle duels van de Belgen met commentaar van Kris Meertens. Te beginnen met de groepswedstrijden:

  • vri 12.30u: België-Montegegro
  • zat 15u: België-Rusland
  • maa 12.30u: België-Letland

  De wedstrijden zijn ook live te bekijken op Canvas.