• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Hoofdcoach Lotto-Soudal: "Voor talenten zoals Vervaeke en De Bie is het nog wat zoeken"

  Wim Van Hoolst test Louis Vervaeke in het Energy Lab.

  Belgisch wielertalent Louis Vervaeke (23) stak vorig jaar zijn neus aan het venster, maar dit voorjaar draaide het vierkant. Overtraind, zegt hij zelf. Hoe komt dat en hoe begeleidt Lotto-Soudal zijn jongeren? Hoofdcoach Wim Van Hoolst geeft de antwoorden aan Sporza.

  Lotto-Soudal werkt samen met het Energy Lab van Paul Van Den Bosch, waarvoor Van Hoolst ook werkt. "Wij volgen elke renner van Lotto-Soudal, maar we laten hen wel de vrije keuze: ofwel kiezen zij ons voor hun dagelijkse trainingen ofwel een eigen coach."

  "Wij verplichten de renners niet om bij ons te komen. Sommigen hebben een jarenlange relatie met hun eigen coach en als dat goeie resultaten oplevert, kan dat gerust. Twee op de drie renners van Lotto-Soudal zitten bij de coaches van Energy Lab, dus bij Paul of mezelf."

  "Elke renner van het team wordt wel door ons gevolgd. Daar hebben we speciale trainingssoftware voor. Elke dag doen ze een upload van hun trainingen. Zo kunnen wij dan dagdagelijks de bijzonderste parameters van hun training opvolgen, zoals hun powerwaarden, rustpols, hartslag, snelheid, afgelegde afstand, hoogtemeters en dergelijke."

  Vervaeke pakte het dit jaar anders aan

  Vervaeke, een van de protagonisten in de wielerdocumentaire Jonge Benen, verraste vorig jaar met een elfde plaats in de Ronde van het Baskenland. Hij wou dit jaar meer van hetzelfde of simpelweg meer, maar pakte het verkeerd aan en raakte overtraind.

  Van Hoolst: "Vervaeke wordt niet gecoacht vanuit Energy Lab. We hebben dus geen dagelijks contact met Louis. Vorig jaar was ik zijn coach, nu heeft hij een andere, namelijk Stefan Van Meirhaeghe. Elke coach werkt volgens de algemene principes, maar heeft zijn eigen aanpak."

  "Stressoren kunnen noodzakelijke rust verstoren"

  "De eerste jaren is het voor een profrenner altijd zoeken naar de grens van zijn belastbaarheid, mentaal en fysiek. Bij Louis was de belasting en de belastbaarheid niet meer in evenwicht."

  Van Hoolst verklaart zich nader: "Na een inspanning moet je rusten. Maar die rust kan verstoord worden door stressoren, zoals een zwakkere mentale status of een verkeerd voedingspatroon. Als je te veel piekert of te weinig eet, raakt je lichaam niet voldoende hersteld. Een vicieuze cirkel dreigt dan."

  Omdat die stressoren niet onmiddellijk objectief meetbaar zijn, is het soms moeilijk om tijdig in te grijpen. "En omdat we niet dagelijks met elkaar in contact stonden, hebben we minder impact."

  "Bij Vervaeke was voeding belangrijkste oorzaak van onderpresteren"

  Na de Ronde van Catalonië eind maart, waarin Vervaeke opgaf, ging er een rood lampje branden bij Energy Lab. "Er volgde een gesprek met Louis, Stefan, performance director Mario Aerts en mezelf."

  "We bespraken in detail de drie, vier weken waarin het is misgelopen. Bleek dat Louis de koolhydraten die je nodig hebt om te recupereren achterwege liet. Zijn voeding was volgens mij de belangrijkste oorzaak van het onderpresteren."

  "In gezamenlijk overleg stelden we een verdere planning op. Nu hopen we op beterschap, maar we geven Louis alle tijd om terug op niveau te komen."

  "Voor De Bie is het wat te veel geweest dit voorjaar"

  Sean De Bie (25) is nog zo'n jonge kerel bij Lotto-Soudal. Hij deed het goed in Australië en reed twee top 5-plaatsen bij elkaar in de Ronde van het Baskenland. "Dat is toch WorldTour-niveau. Daarna wou hij graag de Waalse klassiekers rijden en de Giro. Dat is wat veel geweest. In de plaats van de Waalse koersen kiest hij volgend jaar beter voor rust en een stage."

  "Maar De Bie is nog een beetje aan het zoeken. Hij wilde de Waalse koersen leren kennen met het oog op Quebec of Montreal later."

  "Voor Benoot was het vorig jaar ook een beetje "too much""

  Tiesj Benoot (23) bleef na zijn vijfde plaats in de Ronde van 2015 ook een beetje hangen, al finishte hij vorige week 12e in de Dauphiné. "Vorig jaar is het bij hem ook een beetje "too much" geweest. Na zijn val in de Ronde van 2016 is hij zichzelf toch enkele maanden serieus tegengekomen. Hij is supergedreven, maar we hebben hem op het hart gedrukt om na een blessure niet te snel weer te herbeginnen. Momenteel is hij in zeer goeie doen."

  "Een lichaam leren kennen duurt 3, 4, 5 jaar"

  Van Hoolst slaat dus nog niet in paniek over de prestaties van de jonge talenten van Lotto-Soudal. "Het zijn nog heel jonge mannen, die hun lichaam nog leren kennen. Dat duurt 3, 4, 5 jaar. Het is nog zoeken voor hen."

  Om een renner van wereldniveau te worden tellen er drie dingen: "1) talent, 2) geen fouten maken in en buiten de koers, 3) het evenwicht tussen je belasting en je eigen belastbaarheid leren ontdekken."

  Lotto-Soudal doet er alles aan om zijn renners te steunen: "Er heerst een heel open communicatie met alle externe coaches. De renners zijn ook altijd bereikbaar. Er heerst een goeie sfeer. Elke maand maak ik ook een verslag van elke renner dat met de sportdirecteurs besproken wordt, zodat iedereen op de hoogte is en programma's kunnen worden aangepast indien nodig."