• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Eykens debuteert in Diamond League: "Na Rio had ik rust nodig"

  Renée Eykens.

  In de Diamond League-meeting van Oslo neemt Renée Eykens het vanavond op tegen de wereldtop in de 800 meter. "De WK-limiet halen zou mooi zijn", zegt de 21-jarige atlete. "Maar ik mik eerst op een seizoensbeste chrono."

  Eykens: "Het wordt bijna een olympische finale"

  Renée Eykens was afgelopen zomer een van de Belgische revelaties op de Spelen in Rio. Als 20-jarige stootte ze op de 800 meter door naar de halve finales met een persoonlijk record (2'00"00). Ze eindigde daarin knap 5e.

  Vanavond maakt ze haar debuut in de Diamond League. "Dat is natuurlijk een beetje spannend", zegt Eykens aan Sporza. 

  "Het is een sterk deelnemersveld. Ik krijg bijna alle finalistes van de olympische finale tegenover mij. Het zal alvast heel snel gaan. Ik hoop dat ik ergens mijn karretje kan aanhaken en zolang mogelijk kan volgen."

  Eykens: "Rio zat lang in mijn lichaam en hoofd"

  Eykens wil zichzelf nog niet te veel druk opleggen. "De WK-limiet (2'00"37) lopen zou heel mooi zijn", zegt Eykens. "Maar ik ben me ervan bewust dat het nog heel vroeg in het seizoen is. Het belangrijkste is dat ik mijn seizoensbeste chrono kan aanscherpen. Ik zal gewoon alles geven."

  Tien dagen geleden liet Eykens een tijd van 2’02”36 noteren op haar eerste 800 meter van het seizoen. “Daar was ik heel tevreden over", zegt Eykens. "Ik heb een moeilijk winterseizoen achter de rug en het was mijn eerste 800 meter sinds Rio de Janeiro."

  "De Spelen hebben nog lang in mijn lichaam en in mijn hoofd gezeten. Daarom had ik wat nood aan rust en ben ik in de winter wat later beginnen op te bouwen. We doen het stap voor stap."

  Ook uitkijken naar Milanov en broers Borlée

  Naast Renée Eykens (800 meter) komen er vanavond nog 4 landgenoten in actie in Oslo: Anne Zagré (100 meter horden), Kevin en Jonathan Borlée (400 meter) en Philip Milanov (discuswerpen).