• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Dessers: "Carrière zoals Mertens zou mooi zijn, maar is geen doel"

  Cyriel Dessers scoorde dit seizoen 29 doelpunten in 40 wedstrijden.

  Cyriel Dessers brak dit seizoen helemaal door bij NAC Breda met zijn 29 doelpunten en versierde een transfer naar FC Utrecht. De jonge aanvaller, geboren uit een Nigeriaanse moeder en een Belgische vader, sprak met Sporza over de nationale ploeg, zijn keuze voor Nederland en zijn passages bij Lokeren en OHL.

  "Niet bezig met carrièreplanning"

  Vanmorgen stond in verschillende kranten te lezen dat Cyriel Dessers mogelijk voor de Nigeriaanse nationale ploeg zou kiezen. "Ik sta zeker open voor Nigeria, maar ik heb nog geen officiële keuze gemaakt. Ik denk dat mijn kansen bij de Belgische ploeg veel kleiner zijn, want de concurrentie is enorm", vertelt Dessers aan Sporza.

  Dessers scoorde afgelopen seizoen 29 keer voor NAC Breda, waarvan 7 in de play-offs om de promotie naar de Eredivisie af te dwingen. De jonge aanvaller versierde een transfer naar FC Utrecht, waar eerder ook Dries Mertens speelde.

  "Of ik een carrière als Mertens ambieer? Dat zou zeker heel mooi zijn, maar het is geen doel op zich. Ik wil me eerst en vooral bewijzen bij Utrecht. Ik zal hard werken en er alles aan doen om daar een belangrijke schakel te worden. Ik ben niet bezig met carrièreplanning, we zien wel wat er komt."

  "NAC was de juiste stap"

  Cyriel Dessers trok op 19-jarige leeftijd de deur bij OH Leuven achter zich dicht, want hij kreeg enkel een jeugdcontract. "Ik had 55 goals gemaakt bij de beloften in twee seizoenen. Ik voelde me geen jeugdspeler meer en wou de stap zetten naar de eerste ploeg. OHL kon me die sportieve garanties op dat moment niet geven. Lokeren had wel een mooi sportief plan en Peter Maes was een trainer die in mij geloofde, dus was de keuze snel gemaakt."

  "Waarom het in België niet gelukt is om helemaal door te breken? Dat heeft vooral met speelgelegenheid te maken en nu ben ik ook wat ouder. Ik heb bij Lokeren ook kansen gehad onder Peter Maes en scoorde daar 8 goals. Voor een knaap van 19 jaar is dat toch zo slecht nog niet?"

  Dessers koos er vorig jaar voor om Lokeren te verlaten voor NAC Breda en betreurt die keuze allerminst. "Het totaalplaatje klopte gewoon. Ik had garantie op speelminuten en NAC heeft fantastische supporters. In de play-offs zaten er 19.000 supporters te zingen in de tribunes. Ik had ook aanbiedingen van clubs uit de Jupiler Pro League en de Eredivisie, maar ik denk dat het de juiste stap is geweest."

  Cyriel Dessers over...

  • ... coach Stijn Vreven bij NAC: "We hadden inderdaad af en toe wat discussies. Hij vond mij iets te "chill", wat inderdaad zo kan overkomen, maar ik train nochtans heel graag. Ik ben ermee bezig om mezelf meer pijn te doen op training. Maar uiteindelijk hadden we een heel goeie relatie hoor (lacht)."
  • ... zijn programma de komende weken: "Ik ben een beetje aan het trainen in Antwerpen. Op 26 juni beginnen de trainingen met Utrecht. We gaan nog op een korte stage naar Duitsland waar we wat oefenwedstrijden spelen. Op 13 juli staan de voorrondes van de Europa League al te wachten. Ik kijk er enorm naar uit."