• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Van Der Schueren: "Geschrokken van de vorm van Froome"

  Van Der Schueren is zelf al toe aan zijn 20e Tour.

  Ploegleider Hilaire Van Der Schueren trekt straks voor het eerst naar de Ronde van Frankrijk met zijn Wanty-Groupe Gobert. Met zijn ploeg van Tour-debutanten wil hij vooral zo veel mogelijk in beeld komen. Bij de favorieten verwacht hij een spannende strijd. “Chris Froome haalt niet het niveau van Richie Porte”.

  "Na de Dauphiné was ik gerustgesteld met het oog op de Tour"

  Wanty-Groupe Gobert heeft al zeven van de negen namen in de Tour-selectie bekendgemaakt. De zeven zijn allemaal debutanten, onder wie vier Belgen. “Eerlijk gezegd had ik er voor de start van de Dauphiné geen goed oog in, want in de Ronde van België kwamen we niet goed uit de verf. Maar na de Dauphiné was ik helemaal gerustgesteld met het oog op de Tour."

  “We hadden twee renners in de top 20 en Frederik Backaert was ook eens derde in de rituitslag. Onze ploeg heeft getoond dat ze kan scoren op vele vlakken. Ik heb er het volste vertrouwen in, vooral omdat het niveau in de Dauphiné zo hoog lag. Er werd elke dag keihard gekoerst en mijn renners hebben dat prima doorstaan.”

  De Tour is natuurlijk nog iets anders, beseft ook Van Der Schueren. “Kijk, we hebben twee doelstellingen: we willen met acht of negen renners Parijs halen en we willen zo veel mogelijk mee zijn in de ontsnappingen. Individueel kan onze Fransman Guillaume Martin over een paar jaar meedoen voor een goed klassement. En vergeet ook Thomas Degand niet. Ik denk dat hij de meest onderschatte renner is die in België rondrijdt.”

  “We zullen af en toe een pak slaag krijgen”

  Voor de renners van Wanty-Groupe Goubert wordt het dus een eerste kennismaking met de hectiek van de Tour. “Ik zal hen daarin moeten begeleiden”, zegt Van Der Schueren. “We weten dat we af en toe een pak slaag zullen krijgen, en dat we bergop niet met de toppers mee zullen kunnen. Maar de mentaliteit zit al goed: we gaan ons niet zomaar laten doen.”

  “Voor mezelf wordt het al de twintigste Ronde van Frankrijk, en in de omkadering van onze ploeg zit ook al een pak ervaring. Het wordt mijn taak om de jongens te zeggen hoe ze het van dag tot dag moeten aanpakken.”

  “Sowieso gaan we er af en toe een rit uitpikken waarin we een rol willen spelen in de finale. Ik zal mijn renners op het hart drukken hoe belangrijk het is om in beeld te komen. Voor onze sponsors is dat heel belangrijk. Maar tegelijk moet ik ook de druk kunnen wegnemen.”

  “Froome zal het verschil misschien maken in de afdalingen”

  De Ronde van Frankrijk zou wel eens een spannende editie tegemoet kunnen gaan, want Hilaire Van Der Scheuren heeft zo zijn twijfels over de paraatheid van Chris Froome. “Ik ben geschrokken van zijn niveau in de Dauphiné. Zijn vormpeil is zeker nog niet goed genoeg. Ook zijn ploeg is niet zo sterk als de voorbije jaren.”

  “Froome zal zijn niveau normaal gezien wel nog opkrikken de komende weken, en misschien zal hij het verschil wel maken in de afdalingen. Dat heeft hij vorig jaar al gedaan in de Tour en misschien kan het straks weer, bijvoorbeeld in die gevaarlijke afdaling van de Mont du Chat.”

  “Als kandidaat-winnaar voor de Tour zet ik Richie Porte op dit moment boven Froome. Porte is momenteel de beste renner die er rondrijdt. Voorwaarde is wel dat zijn BMC-ploeg sterk genoeg is, en niet door het ijs zakt zoals afgelopen zondag in de Dauphiné. Dat wordt dan wel jammer voor Greg Van Avermaet, want de renners die normaal voor hem rijden zullen zich nu moeten opofferen voor Porte.”