• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Penalty en rood te streng voor Varane? "Neen, de videoref had gelijk"

  Varane kon zelf niet geloven dat hij rood kreeg.

  Op aangeven van de videoscheidsrechter kreeg Frankrijk-verdediger Raphael Varane gisteravond rood tegen Engeland. Een heel strenge straf vonden velen. Dreigt de introductie van de videoscheidsrechter niet te zorgen voor een overdreven zwart-wit aanpak?

  Eerst de feiten. Engeland-speler Dele Alli sneed in de 45e minuut op volle snelheid naar binnen in het strafschopgebied, net voor de voeten van de achtervolgende Varane. De Franse verdediger probeerde contact zichtbaar te vermijden, maar tikte Alli toch zacht aan. 

  De hoofdscheidsrechter floot meteen de overduidelijke penaltyfout en hield een gele kaart in zijn hand. Maar na contact met de videoref besloot hij uiteindelijk een rode kaart in de lucht te steken.

  "Een erg harde beslissing", vond Frans bondscoach Didier Deschamps, en heel wat mensen op sociale media met hem. Bestond er sinds vorig jaar geen regel die een dubbele bestraffing, penalty én rood, afschafte?

  Ja en neen, zo lezen we in het reglement van de IFAB (International Football Association Board). En dat wordt ook bevestigd door Tim Pots, die vanaf komende seizoen als videoscheidsrechter zal optreden in België.

  Het reglement van IFAB zegt letterlijk: "Als een speler een fout maakt in zijn eigen strafschopgebied, daarmee een duidelijk doelkans voorkomt en de scheidsrechter geeft een penalty, dan is een waarschuwing voldoende als extra straf op voorwaarde dat de speler probeerde de bal te spelen. In alle andere gevallen (duwen, trekken of geen mogelijkheid de bal meer te spelen), moet de speler van het veld worden gestuurd."

  Tim Pots: "Bij deze fase had Varane niet meer de mogelijkheid de bal te spelen. Ja, hij probeerde zich in te houden, maar de scheidsrechter moest hier kiezen. Het was ofwel fout en rood. Ofwel niets."

  "Interpretatie zal altijd blijven meespelen"

  Dat doet de vraag rijzen of de introductie van de videoscheidsrechter er voor zal zorgen dat het aanvoelen van een wedstrijd door de scheidsrechters niet meer zal meetellen. Zullen scheidsrechters voor de zekerheid niet rekenen op de videoref en niet op hun gevoel. En beoordelen videorefs situaties louter door strikt de regels van de IFAB af te checken?

  "Neen, het aanvoelen van fases zal altijd blijven meespelen", zegt Tim Pots. "Ook bij videorefs. Het is ook daarom dat ex-scheidsrechters worden aangesteld als videoref. Interpretatie zal er altijd blijven, maar de foutenmarge wordt kleiner."

  "De instructie die wij op dit moment krijgen is om enkel in te grijpen bij een "clear error", een beslissing van de scheidsrechter waarvan iedereen vindt dat ze niet juist is."