• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Boudeweel: "Een trainer is in België een wegwerpproduct geworden"

  Sporza-commentator Tom Boudeweel.

  Gezocht bij Sint-Truiden en Antwerp: een trainer voor het komende seizoen in eerste klasse. Sporza-commentator Tom Boudeweel schetst het huidige trainerslandschap in de Jupiler Pro League.

  Worden voetbaltrainers alsmaar jonger?

  Dat is eerder een indruk. Julian Nagelsmann, de coach van Hoffenheim, is 29 jaar. Dat is jong. Ricardo Sa Pinto wordt 45, René Weiler 44, Philippe Clement 43. Emilio Ferrera debuteerde in eerste klasse toen hij 32 was, Bob Peeters en Glen De Boeck waren 36, Georges Leekens 35.

  Dat is dus van alle tijden. Maar als "jong" gelijk staat aan "weinig ervaring", dan klopt het wel. Dan gaat het over ervaring als coach, want ervaring als speler is zeker niet hetzelfde.

  Dat laatste wordt te veel misbruikt. Ivan Leko is een jonge trainer, want hij heeft nog geen twee seizoenen de ervaring van een hoofdcoach. Weiler daarentegen is al jaren hoofdtrainer. Zijn visie is dus al meermaals in de praktijk getoetst en bijgeschaafd.

  Philippe Clement is nooit eerder T1 geweest, zelfs niet in de lagere reeksen. Wel bij de beloften. Dat is het verschil met bijvoorbeeld Yannick Ferrera: hij is 36 jaar, maar is al 5 seizoenen hoofdtrainer en is daarin duidelijk gegroeid.

  Zijn jonge trainers een trend?

  Iedereen lijkt wel op zoek naar zijn Zinédine Zidane, die de Champions League gewonnen heeft, of Giovanni Van Bronckhorst, die kampioen werd met Feyenoord. Maar jammer genoeg zijn dat de grote uitzonderingen.

  Er is vaak te weinig een echte carrièreplanning bij de ex-profs. Jongens als Sven Vermant of Maarten Martens doen wel bewust jaren ervaring op bij de jeugd. Zij leren om te gaan met de complexe job van trainer: people management, nieuwe assertievere generaties en verschillende culturen.

  Belgische clubs gokken met namen als Stuivenberg, Sa Pinto of Anastasiou. Zo'n Sa Pinto, zou die 10 namen kunnen opnoemen van onze competitie? En hij gaat meteen verkondigen dat Standard opnieuw top 6 zal spelen? Wat zijn de adelbrieven van de Portugees of van een Anastasiou?

  Het aantal Belgische trainers is in 2 jaar gehalveerd van 12 naar 6. Is dat toeval?

  Neen, dat denk ik niet. De clubs willen eindelijk afstappen van dezelfde carrousel met trainers. Coaches zoals De Boeck en Peeters vinden geen job meer.

  Het valt ook op dat de oudere generatie niet meer aan de bak komt in België: Ceulemans, Leekens, Broos of Meeuws.

  Maar anderzijds vind ik het jammer dat de clubs het te weinig aandurven om jong en Belgisch te gaan, ondanks coaches zoals Mazzu, Dury en Ferrera.

  Net zij hebben als geen ex-prof hun weg naar boven moeten knokken en hebben hun visie vanuit de lagere reeksen ontwikkeld. Het is geen toeval dat Dury en Mazzu de langst dienenden zijn.

  Dat is logisch, want hun visie gaat veel dieper. Toen zij begonnen, deden ze hun eigen scouting, gaven ze zelf de analyse van hun eigen ploeg en de tegenstanders, stelden ze de kern samen en hielden ze het budget in het oog.

  Bestaat respect nog in het trainersvak?

  Respect moet je natuurlijk zelf afdwingen, maar het respect voor de trainer in België is verdwenen. Hier ben je een wegwerpproduct. De bescherming laat vaak te wensen over.

  Frankrijk legt bijvoorbeeld een bijzonder hoog minimumloon op voor de Pro License-trainer en eist volledige uitbetaling bij een ontslag. Dat maakt dat clubs bewuster voor een trainer en zijn visie kiezen. Ze volgen die dan ook en zullen de trainer niet zo snel ontslaan. Dat is in België helemaal anders.

  Er is ook de zwaar onderschatte macht van de makelaars. Ik ken een trainer die zo goed als rond was met een club uit eerste klasse, tot de trainer gebeld werd door een makelaar. Hij zei dat de trainer enkel kon tekenen als hij ook met hem een samenwerking afsloot. De trainer weigerde, maar hoorde vervolgens niks meer van de club.

  Het is eigenlijk wel straf dat de KBVB zijn eigen trainers niet meer beschermt. De BFC Pro, de belangenvereniging van Belgische coaches, is een lege doos. Coaches zonder Pro License kunnen hier aan de slag, want er zijn achterpoortjes. Het is opvallend dat het in 1B niet verplicht is om een Pro License-coach te hebben. De accommodatie moet in orde zijn, maar een gediplomeerde trainersstaf is niet nodig.

  Is de concurrentie onder de trainers te groot?

  Er komen altijd trainers bij en dat drukt de prijs wel een beetje. In België zijn er slechts 24 profclubs, nog niet de helft heeft een Belgische coach.

  Aan het hoofd van de nationale ploeg staat ook een buitenlander, met enkele buitenlandse assistenten. Bij Standard brengt ook Sa Pinto een bus landgenoten mee. Dat beperkt de kansen enorm.

  Het loopt parallel met de eigen jeugd die te weinig kansen krijgt en moet zakken naar lagere reeksen. In 1B zitten veel bekende trainers zoals Van Wijk, Riga, Brys, Vanderbiest, Grosjean, ...

  Eigenlijk zou een buitenlandse trainer een meerwaarde moeten hebben of op z'n minst herkenbaarheid. Brio, Garrido, Fernandez: we halen kleine onbekende garnalen binnen.

  Weiler kwam ook uit de tweede klasse, maar bij hem weet je wat je krijgt. Hij staat voor iets en dat zie je te weinig bij tal van coaches die hier komen. Er is genoeg talent bij de Belgische coaches. Ze moeten alleen meer kansen krijgen. En dat geldt ook voor zij die geen bekende naam hebben.

  Tom Boudeweel