• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  "Je kon Hein Verbruggen niet van enige valsheid beschuldigen"

  Hein Verbruggen overleed afgelopen nacht.

  Voormalig UCI-voorzitter Hein Verbruggen is afgelopen nacht overleden. Sportjournalist Hans Vandeweghe schetst de carrière van Verbruggen. "Hij had geen vat op het dopingprobleem, maar hij wist heel erg goed dat er een probleem was."

  "Hij heeft van de UCI een moderne organisatie gemaakt"

  "Hein Verbruggen was de eerste zakenman die een sportbond ging leiden", vertelt Hans Vandeweghe in Nieuwe Feiten op Radio 1. "Met het bedrijf Mars kwam hij in het wielrennen als sponsor, onder meer bij de ploeg van Roger De Vlaeminck."

  "Hij zag dat het wielrennen iets kon gebruiken en de wielersport zag dat het Hein Verbruggen kon gebruiken. Hij werd voorzitter van de profunie, die eind jaren 80 fuseerde met de amateurunie. En tot zijn eigen grote verbazing werd Verbruggen toen ineens voorzitter van de UCI."

  "Hij heeft van de UCI een moderne organisatie gemaakt, als een manager. Hij managede ook het dopingprobleem. Hij had er geen vat op, maar hij wist heel erg goed dat er een probleem was."

  "Hij was zo recht voor de raap"

  Hein Verbruggen kwam ook verschillende keren in opspraak in enkele dopingdossiers. "Maar als je alle feiten op een rijtje zet, dan heeft hij alle processen gewonnen waarin vanalles werd beweerd over wat hij gedaan zou hebben, namelijk positieve tests onder de mat vegen."

  "Terwijl het eigenlijk andersom was gebeurd: er is bewezen dat WADA-voorzitter Dick Pound gedreigd heeft om een professor te ontslaan die niet wilde bevestigen dat Verbruggen corrupt was. Dat is ook onder de mat geveegd."

  "Dat heeft Verbruggen allemaal zelf uitgedokterd in zijn vrije tijd. Hij heeft zich na 2008 beziggehouden met het halen van zijn eigen grote gelijk. Hij heeft een fantastische website gemaakt waarop hij alle rapporten over doping heeft gefileerd."

  "Verbruggen was een vechtersbaas, maar hij was ook zeer plezant. Je kon er ongelofelijk goed mee lachen. Hij was zo recht voor de raap en je kon hem niet van enige valsheid beschuldigen."