• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Van der Poel: "Koersen is heel leuk, maar trainen is soms saai"

  "Ik zal nooit zomaar meekoersen."

  Mathieu van der Poel (22) heeft de afgelopen weken op de weg en op zijn mountainbike geregeld zijn klasse laten bewonderen. Het Nederlandse raspaardje had een uitgebreid gesprek met Sporza.

  "Winnen op de weg is toch speciaal"

  In het veld is Mathieu van der Poel altijd een veelwinnaar geweest, maar ook op de weg kon de Nederlandse alleskunner de voorbije weken stevig oogsten.

  "Ik sta daar niet zo bij stil", vertelt Van der Poel aan Sporza. "Ik fiets heel graag en winnen is er vanaf het begin bij geweest. Nu is dat op het hoogste niveau. Het is wel snel gegaan ineens."

  In de Ronde van België won Van der Poel een etappe. "Ik ben iemand die nooit zomaar zal meekoersen en dus wou ik me laten zien. Ik heb er getoond dat ik het niveau heb om op de weg mee te kunnen."

  Geeft zo'n zege op de weg meer voldoening dan een overwinning in het veld? "Op de weg ga je naar een sprint met een groep en weet je niet op voorhand of je die zal winnen. Dat is een verschil met de cross, al kan dat ook uitbundig zijn. Maar winnen op de weg is toch speciaal."

  "Winnen heb ik van in de jeugdreeksen gedaan. Dat zal ik proberen te blijven doen. Dat is de reden waarom ik zo hard train, om de beste te zijn. Maar plezier staat nog altijd voorop."

  "Op een mountainbike is training vooral plezier"

  Mathieu van der Poel illustreerde zijn vormpeil op de wegfiets en op zijn mountainbike. "Ik had zelf niet verwacht dat ik zo goed zou zijn. Het speelt mee dat ik me weer 100% voel. Ik ben ervan overtuigd dat het mountainbiken ervoor gezorgd heeft dat ik snel in vorm ben geraakt."

  Van der Poel steekt zijn liefde voor de MTB-sport niet onder stoelen of banken. "Ik heb al een paar keer gezegd dat de weg iets minder aantrekkelijk is voor mij, al begint dat ook te veranderen."

  "Op een mountainbike is training vooral plezier, op de weg heb ik het gevoel dat ik meer aan het trainen ben. Koersen is wel heel leuk, maar het trainen en alles wat er bijkomt is soms saai."

  De invloed van vader Adrie van der Poel

  Wat is de rol van vader Adrie in de carrièreplanning van Mathieu van der Poel? "Groot, maar minder dan vroeger. Hij heeft me alles geleerd, maar ik ga nu meer mijn eigen weg en neem mijn eigen beslissingen. Soms botst dat wel, maar dat is normaal. Niet iedereen moet dezelfde visie hebben."

  "Of we soms een andere kijk op de zaken hebben? Vorige week ging ik met de dirtbike in het bos rijden. Hij vindt dat dat niet kan of mag, maar ik vind dat leuk als ontspanning. Hij laat merken dat dat niet zijn volle goesting is, maar ik hoeft niet precies hetzelfde te doen."

  Kan zoon Van der Poel de carrière van zijn vader evenaren, die onder meer de Ronde van Vlaanderen, de Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik won? "Ik moet eerst die klassiekers rijden om te zien wat ik kan. Maar ik ga er wel vanuit dat dat binnen mijn mogelijkheden ligt."

  Mathieu van der Poel over...

  • ... motorcrossen: "Dat doe ik enorm graag, maar ik moet mezelf wat temmen. Het risico op een blessure is toch redelijk groot. Ik probeer het zo weinig mogelijk te doen en met verstand."
  • ... zijn idolen: "Ik probeer mijn eigen weg te gaan, al heb ik natuurlijk ook voorbeelden. Als ik dan toch iemand moet opnoemen: Tom Dumoulin heeft me in de Giro wel bekoord."
  • ... duels met Wout van Aert in het veld en op de weg: "Het is een teken dat we het allebei goed doen. Ik koers wel graag met Wout, die ook altijd met open vizier koerst. Er wordt minder neergekeken op het veldrijden door de prestaties die we op de weg geleverd hebben."