• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Red Flames houden vicewereldkampioen Japan in bedwang

  De Red Flames staan meer dan hun mannetje tegen Japan.

  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  0 / 0

  De Red Flames staan meer dan hun mannetje tegen Japan.

  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  De Red Flames hebben 1-1 gelijkgespeeld in een oefenwedstrijd tegen Japan. De Belgische nationale vrouwenvoetbalploeg was zeker de evenknie van de nummer zes op de FIFA-ranglijst. De wedstrijd past in de voorbereiding van de Flames op het EK in juli.

  In vergelijking met de vorige interland tegen Schotland voerde bondscoach Ives Serneels vier wijzigingen door. Doelvrouw Diede Lemey, Imke Courtois, Elke Van Gorp en Julie Biesmans verschenen aan de aftrap. Nicky Evrard, Maud Coutereels en sterspeelster Tessa Wullaert begonnen op de bank. Lien Mermans sukkelt met haar hartspier en mist het EK.

  België begon afwachtend tegen de vicewereldkampioen. Japan kreeg de bal en kon bijna juichen toen Yokoyama goed uithaalde. Maar de dwarslat voorkwam aanvankelijk een achterstand voor de Flames.

  België loerde op de counter en kreeg ook kansen. Cayman kreeg er zelfs twee grote, maar ze raakte niet voorbij doelvrouw Yamane van de bezoekers. Diezelfde Yamane stond ook pal op schoten van de Red Flames op het einde van de tweede helft. Ruststand: 0-0.

  De invalbeurt van Wullaert na de pauze zorgde voor meer Belgisch balbezit, maar een flater in de verdediging brak de Red Flames zuur op. Biesmans schatte een vrije trap van Japan verkeerd in en zo kon Sugasawa van dichtbij de 0-1 maken. 

  Lang duurde de Japanse vreugde niet. Vier minuten later kopte Van Gorp de gelijkmaker binnen aan de tweede paal. De voorzet op maat was van Cayman. Daarna volgde nog kansen aan twee kanten, maar scoren lukte niet meer.

  Serneels: "Nog meer doen als wij de bal hebben"

  "De 1-1 is verdiend", vertelde Serneels. "In de eerste helft hadden we het moeilijk. Er zat veel afval in ons spel. En Japan had heel veel balbezit."

  "In de tweede helft liep het veel beter. We hebben tegen de vicewereldkampioen enkele mooie kansen afgedwongen. We mogen tevreden zijn. We kunnen een sterke organisatie neerzetten."

  "Nu willen we de intensiteit in ons spel verhogen. Dan heb je een team nodig dat constant in beweging is. We kunnen een voorbeeld aan Japan nemen. Daarom had ik voor deze wedstrijd gekozen. Fysiek hebben we al stappen gezet maar we zijn nog niet op onze top. We moeten nog meer met de bal doen als die in ons team is."

  "Ik wil nog niet te ver vooruit kijken. Onze volgende doelstelling is iedereen fris naar huis sturen zodat ze daar een week kunnen trainen. Vanaf 22 juni gaan we er opnieuw vol tegenaan. 25 juni maak ik in eer en geweten de definitieve selectie."

  Wullaert: "We moeten durven te voetballen"

  Tessa Wullaert: "In de eerste helft waren we een beetje bang om te voetballen. We gaven de bal te snel weg. De tweede helft was veel beter. Als we durven voetballen en in onszelf geloven creëren we mooie kansen. Ik ben ingevallen aan de rust en heb geprobeerd een beetje rust te brengen aan de bal en om de ploeg aan het voetballen te krijgen. We mogen tevreden zijn. Dit is een goed begin. we groeien nog elke wedstrijd."

  Imke Courtois: "We wisten dat dit een moeilijke tegenstander zou worden, maar wij hebben ook heel hard gewerkt. Zeker fysiek. Daardoor konden we de organisatie vasthouden en zo een gelijkspel vasthouden. De eerste 10 minuten was het wel even schrikken. Japan speelde heel vinnig met snelle combinaties en diepgang in het spel. We dachten: “Als het zo negentig minuten blijft, wordt het moeilijk."

  "In Cyprus speelden we al eens tegen Noord-Korea. Die spelen hetzelfde soort spel. Toen zijn we een klein beetje verdronken. Toen beseften we dat we fysiek zeker 10 tot 20 procent beter moesten worden. Daarnaast proberen we heel compact te spelen in balverlies en heel breed bij balbezit. De volgende stap? Ook durven voetballen tegen een sterkere tegenstander."