• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Belgische vrouwen bereiden zich voor op WK lacrosse: "Sport zit in de lift"

  De Belgische vrouwen nemen het op het WK o.a. op tegen Nederland.

  Midden juli nemen de Belgische vrouwen voor het eerst deel aan het WK lacrosse. Maar wat is lacrosse precies? Sporza ging een kijkje nemen bij de training van de nationale ploeg.

  Wat is lacrosse?

  Sportliefhebbers zullen de naam "lacrosse" wel al eens gehoord hebben, maar wat het precies inhoudt is niet zo bekend. "Het is een sport met 12 speelsters per ploeg op een terrein dat zo groot is als een voetbalveld", zegt aanvoerder Séraphine Aelterman.

  "Met een lange stick met een netje aan het uiteinde moet je proberen een klein rubberen balletje te vangen en door te spelen naar je ploeggenote. Uiteindelijk moet de bal in het ijshockey-achtige doel geraken."

  "Bij de indianen vielen er al eens doden"

  "De sport is afkomstig uit het gebied tussen New York en Canada. De native Americans speelden het spel ter voorbereiding op de oorlog. De Fransen goten het spel in regels - er vielen bij de indianen al eens doden - en gaven het de naam lacrosse (een "crosse" is een kolf of houten knuppel, red)."

  "In de Verenigde Staten is er dus een veel grotere traditie en wordt het op grotere schaal gespeeld. Hoewel het in de Engelse kostscholen al door meisjes werd beoefend, is het 20 jaar geleden pas écht naar Europa overgewaaid. Nu wordt het in 17 Europese landen gespeeld."

  Toch is het verschil tussen Europa en Noord-Amerika nog altijd groot. "In de VS zijn er 200.000 spelers, in heel Europa maar 5.000. In België zitten we nu aan 500, wat nog meevalt want we zijn in 2009 begonnen met 20 spelers."

  "Begonnen met lacrosse na gesprek op café"

  Waarom begin je als meisje in België met lacrosse? "We zagen mannen met een lange stick zitten op café en raakten aan de praat", vertelt Deirdre Perquy. "Ze zeiden: "We zoeken nog vrouwen voor onze vrouwenploeg." We zijn het gaan proberen en zijn blijven plakken."

  "Ik ben pas na het EK (waaraan de Belgen 2 jaar geleden voor het eerst deelnamen) met lacrosse begonnen", zegt Anne Chielens. "Ik ben dus het groentje van het team. Bij de jeugd deed ik altijd volleybal, maar dat was wat te passief voor mij."

  "De sport lijkt bij de mannen veel op ijshockey, terwijl het bij de vrouwen meer een combinatie is van veldhockey, basketbal en nog wat andere sporten", legt Deirdre Perquy uit. "Het is heel dynamisch: je moet snel kunnen lopen, passen, hebt inzicht nodig,..."

  "Bij de mannen is het een full contact sport, bij de vrouwen mogen we enkel op elkaars stick slaan, niet op het lichaam", zegt Lidewij Deroo.

  Video player inladen ...

  "We maken niet veel kans om te winnen op het WK"

  Aan het WK nemen 25 landen deel. België strijdt in een groep met Nederland, Israël, Tsjechië en China voor een plaatsje in de Championship Division, waar de top 8 van de wereld (met dus toplanden als Canada, de VS en Australië) aan mag deelnemen. Maar zo ver zal het volgens Séraphine Aelterman wellicht niet komen.

  "We maken niet veel kans om te winnen, maar 2 jaar geleden op het EK hebben we wel veel geleerd. Zo ondervonden we wat het is om druk op de bal te zetten. In België krijg je immers altijd vrij spel."

  "We doen ook mee aan het WK om de sport te doen groeien in België. Er zij nu 9 teams in de competitie, maar je ziet dat de sport in de lift zit. Elk jaar komen er spelers bij, omdat lacrosse af en toe in films of in series te zien is."

  Financieel is het wel niet evident om rond te komen. "We krijgen geen subsidies en sponsors vinden is ook niet makkelijk. Onze deelname aan het WK, toch 2.000 euro per persoon, bekostigen we zelf."

  "We zijn wel met een crowdfundingactie begonnen. Mensen kunnen ons financieel steunen. Alle matchen op het WK zullen met livestream te zien zijn, dus je kan meteen zien waar je geld naartoe gaat."

  Meer weten over lacrosse?

  • Website van de nationale lacrossevrouwen: hier
  • Instagrampagina van de nationale lacrosseploeg: belgiumwlax
  • Alles over het WK lacrosse voor vrouwen in Guildford (Eng): hier

  VIDEO: De Belgische vrouwen in actie op het EK tegen Nederland