• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  IAAF-voorzitter Coe: "Bolt is de Muhammad Ali van de atletiek"

  Usain Bolt liep en won zijn laatste race op Jamaicaanse bodem.

  Wat Muhammad Ali is voor de bokssport, is de Jamaicaanse spurtvedette Usain Bolt voor de atletieksport: een legende. Dat heeft Sebastian Coe, de preses van de internationale atletiekbond IAAF, verklaard.

  "Bolt heeft een charisma zonder weerga in de geschiedenis van onze sport en in de sport in het algemeen. Ik ben van mening dat je hem alleen kan vergelijken met Muhammad Ali. Ik zet ze allebei in dezelfde categorie", vertelde Coe zaterdag op de afscheidsmeeting van Bolt in eigen land in Kingston.

  "Het is niet alleen dankzij zijn drie opeenvolgende succesvolle Olympische Spelen of zijn wereldrecords dat hij wereldwijde bekendheid geniet."

  "Groter dan Owens en anderen"

  "We mogen niet vergeten hoe Jesse Owens in 1936 heeft bijgedragen tot het sociale debat en ook andere atleten hebben een buitengewone impact gehad. Maar er staat er één helemaal bovenaan, zonder betwisting", verwijst Coe naar de populaire atleet bij adverteerders en publiek, voor zijn palmares maar ook zijn relaxte houding.

  Bolt stopt er na het WK 2017 in Londen mee. Coe, zelf olympisch kampioen op de 1.500 meter in 1980 en 1984, vindt dat een goeie beslissing. "Het is veel beter dat de mensen je nu vragen waarom je stopt, dan dat ze je over drie jaar vragen waarom je niet vroeger bent gestopt."

  "15 jaar aan de top"

  "Hij heeft niets meer te bewijzen. Hij is iemand die hard werkt, hij traint efficiënt. Als je zijn juniorentitel van 2002 in Kingston (op de 200 meter, red) meetelt, overbrug je 15 jaar. Dat is een lange periode."