• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  "Jammer dat ik mijn record na 21 jaar kwijt ben? Helemaal niet!"

  "Als Debjani gespaard blijft van blessures zie ik hem nog wel eens 3'32" lopen."

  Ismael Debjani heeft Christophe Impens (eindelijk) onttroond in het Belgische recordboekje van de 1.500 meter. Impens zit er niet mee, integendeel. "Ik ben heel trots op Debjani."

  "Ik vind het helemaal niet jammer dat Ismael mijn record verbeterd heeft. Integendeel: ik ben heel trots op hem. Ik heb Debjani al uitgebreid gefeliciteerd aan de telefoon. Hij stelde me ook de vraag of ik niet triestig was, maar neen dus", zegt Impens aan Sporza.

  "Eerlijk: ik was blij toen mijn record vorige zomer 20 jaar oud werd, maar nu was het toch stilaan tijd dat het verbeterd werd. Dit heeft me trouwens 20 jaar lang elk jaar champagne gekost. Nu is iedereen ook verlost van mijn gezeur." 

  "Ik had Debjani al eens getipt als de man die mijn record zou pakken. Hij liep vorig jaar 3'35" laag op de Nacht van de Atletiek. Toen zei ik al dat hij nog veel sneller kon. Twee weken geleden liep hij een lage 1'46" op de 800 meter, wat bijzonder snel is voor een 1500 meter-loper. Dus wist ik dat het record deze weken zou sneuvelen als de omstandigheden zouden meezitten."

  Debjani mag in augustus deelnemen aan het WK in Londen. Wat verwacht Impens daarvan? "Grote kampioenschappen zijn soms een loterij, maar een finale is voor Debjani zeker haalbaar. En in de finale kan er veel gebeuren. Hij is tactisch sterk en kan zich goed wegstoppen. Hij heeft een snel eindschot en kan dus ver geraken."

  "Als Debjani gespaard blijft van blessures zie ik hem nog wel eens 3'32" of 3'31" lopen en dan ben je wereldtop. Het is zoals een renner: eenmaal je begint te winnen, geraak je in een flow. Ik denk dat Debjani nu in de goeie mentale flow zit."

  "Hannes moet eerst weer pijnvrij lopen"

  Hoe moet Pieter-Jan Hannes met deze prestatie van Debjani omgaan? Impens: "We hebben op jonge leeftijd allemaal veel te veel verwacht van Pieter-Jan. Wat Pieter-Jan nu zeker niet moet doen, is zich zorgen maken. Hij komt net terug van een zware blessure en operatie. Hij moet niet denken aan records lopen, maar eerst en vooral aan pijnvrij lopen. We mogen dit jaar van hem niks verwachten. Hij moet volledig mikken op 2018 en zich richten op de Olympische Spelen van 2020."