Ga naar de inhoud

6 redenen waarom Michel Wuyts denkt dat de Tour enorm spannend zal worden

 ma 12 juni 2017 18:13
Het belooft een aantrekkelijke Tour te worden.
Welke lessen trekt Michel Wuyts uit het Criterium du Dauphiné, de generale repetitie voor de Ronde van Frankrijk? Onze commentator denkt in elk geval niet dat Froome de zege maar voor het rapen heeft.

1. Froome onderneemt en rijdt risicovol, maar schittert niet

Chris Froome was nooit echt dominant in de edities van de Dauphiné die hij gewonnen heeft, met vervolgens ook eindwinst in de Ronde van Frankrijk. Toch won hij telkens een etappe en zette hij de rittenkoers telkens naar zijn hand.

Dit jaar holde hij van in het begin achter de feiten aan. Hij moest bijgevolg risico's ondernemen in de slotrit en daar heeft hij een prijs voor betaald. Dat oorlog voeren is atypisch voor Froome. Maar ik vond het wel moedig.

En daarin zie je ook zijn beperkingen. Hij verlegt ook zijn accenten naar spectaculair dalen. Dat zou er kunnen op wijzen dat hij niet meer volledig vertrouwt op zijn klimmerscapaciteiten.

Men zegt dat hij nog tijd heeft voor de start van de Tour. Maar hij moet wel snel aan de bak met een tijdrit en de etappe naar Luik die ook lastig is. Op dag 5 is er dan de aankomst op La Planche Des Belles Filles. Hij zal in orde moeten zijn en dat wil ik nog wel zien.

2. De teams zijn niet op maat van hun kopmannen

Bij deze stelling moet je er wel rekening mee houden dat sommige teams met slechts een halve Tour-ploeg aan de start van de Dauphiné stonden.

Maar je kan ronduit stellen dat BMC in capaciteit niet voldoet. Porte is op dit moment, samen met Fuglsang, de betere individuele renner. Stel dat hij toeslaat in de tijdrit en op La Planche Des Belles Filles: hoe gaat hij zijn gele trui in godsnaam verdedigen? Met een ploeg waarbij Hermans de beste bleek op de voorlaatste dag?

Het gevolg daarvan zag je in de Dauphiné. Grote kanonnen vallen snel alleen en dan krijg je spankracht en spektakel. Daar zitten we in de Tour nu al een paar jaar op te wachten.

Ook Team Sky haalt niet het niveau van de voorbije jaren. Een en ander staat niet op punt. De dopingbeschuldigingen voor de periode Wiggins heeft voor onrust gezorgd. Froome stoorde zich ook aan de verminderde impact van manager Brailsford, met allemaal twijfels op een breder vlak als gevolg.

Ik had veel meer verwacht van Stannard en Rowe. Van Wout Poels is het de vraag of hij de Tour-start zal halen. En Landa heeft pas de Giro gereden. Zal die hersteld zijn? Er zijn nog renners als Henao, Nieve en Thomas, maar ik ruik kwetsbaarheid.

3. Contador en Bardet moeten ten aanval trekken

Dat zullen de renners zijn die de soep nog meer gaan kruiden. Vooral omdat de Tour voor aanvallers gebaard is.

Het lijkt een kabbel-Tour, maar er zijn toch heel wat mogelijkheden. Daar zijn Contador en Bardet geschikt voor. 

Ik denk niet dat Contador de Tour kan winnen, maar hij kan wel iemand anders de Tour doen verliezen. 

4. Aru en Fuglsang vormen een aantrekkelijk duo

Fuglsang is gewoonweg sterker dan ooit. Dat had ik niet verwacht. Fuglsang ontdekt nu dat hij zich 8 jaar te onderdanig heeft opgesteld en vooral in dienst van kopmannen reed. Daar komt natuurlijk bij dat hij geen winnaarstype was. Maar het een is natuurlijk het gevolg van het ander.

Nu roept hij overal van de daken dat hij als kopman naar de Tour trekt voor Astana. Ik hoop wel voor hem dat hij zijn piek nog niet heeft gehad.

Van Aru kan ik zeker zeggen dat hij nog gaat groeien. Bij Fuglsang is dat niet zeker. Maar voor eindwinst moet je toch nog een troef als een goede tijdrit achter de hand hebben.

5. Valverde zal de rol van kopman niet zomaar doorschuiven naar Quintana

Wie gaat het meeste aantal mannetjes meekrijgen in de Movistar-formatie? Uit ervaring weet ik dat dit Valverde zal zijn. Als een soort goddelijkheid die regeert over zijn team.

Het is ook de vraag in welke mate Quintana hersteld is van een slopende Giro. Wat die mannen moeten doen hebben om in een lastige slotweek Dumoulin eronder te krijgen...

Ik hoop dat ze het op dezelfde manier aanpakken zoals bij Astana. Als Valverde na 2 weken ziet dat hij de Tour niet meer kan winnen, ziet hij hopelijk in dat alles op Quintana gezet moet worden.

Quintana zit in hetzelfde schuitje als Bardet, Contador, Aru en Fuglsang. In de slottijdrit in Marseille moet hij een voorgift hebben van minstens 2,5 minuten. Ook hij moet aanvallen.

6. Aantal aantrekkelijke Belgen is stevig toegenomen

Wij hebben geen rasklimmers of sprinters, maar wel een man of acht die de etappes kunnen kleuren. Dat is niet alleen prettig voor een commentator, maar ook voor de kijker. 

Al zal de aanvalslust vaak met gelijklopende belangen zijn. Etappes voor Pauwels zijn ook die voor De Gendt en Naesen. Etappes voor Van Avermaet zijn ook aantrekkelijk voor Gilbert. Maar we hebben kerels om naar uit te kijken met een dikke kans om het af te maken.

De Gendt was indrukwekkend in de eerste rit van de Dauphiné. Het moet een zalig gevoel zijn om vast te stellen dat je voorin zit met een gevoel van "Ik rijd ze er toch allemaal af".

De klimstijl van Naesen op de Mont du Chat was een nieuw aspect van hem. Benoot schoof op diezelfde klim telkens op. Die prestatie herhaalde hij elke dag opnieuw. Een prestatie zoals Vanendert op Plateau de Beille? Het zou zomaar eens kunnen.

Michel Wuyts