• home
 • video
 • pas verschenen

  Weetjes over Leko: goedlachse specialist vrije trappen, die jonger is dan Simons

  Leko speelde in België voor Club, Germinal Beerschot en Lokeren.

  Ivan Leko is de verrassende nieuwe trainer van Club Brugge. De Kroaat arriveerde 12 jaar geleden in België en ging (op een passage in Griekenland na) nooit meer weg. Vijf weetjes over de nieuwe trainer van blauw-zwart.

  Clubkleuren: Club Brugge, Germinal Beerschot en Lokeren

  Leko is als speler nooit een jobhopper geweest. In zijn hele spelerscarrière droeg hij het shirt van zes clubs. In eigen land speelde hij voor Hajduk Split en even voor Trogir. Dat leverde hem een transfer naar Malaga op.

  Even keerde hij terug naar Split voor hij richting België vertrok. In ons land verdedigde hij drieënhalf jaar de kleuren van Club Brugge (2005-2009).  Een jaar speelde hij op het Kiel voor Germinal Beerschot (2009-2010) en vier jaar speelde hij voor Lokeren (2010-2014). 

  Voetbalspecialiteit: vrije trappen

  Het bekendste wapen van Ivan Leko als voetballer was zijn vrije trap. Dat bewees hij zowel bij Club, Germinal Beerschot als Lokeren. Ook in "Espinosa", het spelletje latje trappen van Extra Time, toonde Leko zijn kunnen op dat vlak. Al had hij uiteindelijk wel dubbel zoveel tijd nodig als eindwinnaar Glenn Verbauwhede.

  Video player inladen ...
  Video player inladen ...

  Karakter: goedlachs

  Ivan Leko gedroeg zich nooit als een vedette in België. Zelfs als het wat minder ging bleef hij een gentleman. Twee portretten uit ons archief bewijzen dat. Het eerste is gemaakt kort na zijn verhuis van Brugge naar het Kiel. Het tweede na zijn overgang naar Lokeren.

  Video player inladen ...
  Video player inladen ...

  Leeftijd: jonger dan Timmy Simons

  Ivan Leko mag zich op 39-jarige leeftijd trainer van Club Brugge noemen. Dat is jong. Hij is bijna een jaar en twee maanden jonger dan Timmy Simons, afgelopen seizoen aanvoerder van Club.

  Leko en Simons zullen volgend seizoen voor het eerst samenwerken. Leko arriveerde in de zomer van 2005 bij Club. Enkele dagen eerder vertrok Simons richting Eindhoven om voor PSV te spelen.

  Prijzenkast: 2 Bekers van België (en een gemiste kans op een derde)

  Leko moet als trainer Club Brugge naar nieuwe prijzen loodsen. Als speler bleef hij in drieënhalf jaar in Brugge steken op een prijs: de Beker van België in 2007. Club versloeg toen Standard met 1-0. 

  In 2012 won Leko opnieuw de beker, maar dan met Lokeren. In de met 0-1 gewonnen finale tegen KV Kortrijk stond Leko in de basis.

  Met Lokeren had Leko ook een tweede beker op zijn palmares kunnen schrijven, maar een maand voor de finale tegen Zulte Waregem besliste hij in te gaan op het voorstel van OH Leuven om trainer te worden. Meteen het einde van zijn spelerscarrière.