• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandenbempt: "Keuze voor jonge, ambitieuze Leko is zeker een gok van Club"

  Peter Vandenbempt schetst de keuze van Club Brugge voor Ivan Leko.

  Club Brugge koos gisteravond verrassend voor ex-speler en STVV-coach Ivan Leko als opvolger van Michel Preud'homme. Voetbalman Peter Vandenbempt schetst die "bijzonder verrassende" aanstelling. "De jonge, ambitieuze Leko was niet de eerste keuze en is zeker een gok. Maar hij maakte een heel goeie indruk in de gesprekken."

  Het liep fout met Dury

  De zeer onervaren Ivan Leko was zeker niet de eerste keuze van Club Brugge als opvolger van de zeer ervaren Michel Preud'homme. Initieel wilde vooral Vincent Mannaert Francky Dury als nieuwe coach. Maar dat is fout gelopen.

  De Boer en Solbakken wilden niet

  Dan is het een publiek geheim dat Club Brugge over de grenzen is gaan kijken. Het heeft geprobeerd met Frank de Boer. Die heeft heel lang bedenktijd gekregen, maar wilde vooral graag naar de Premier League. Club Brugge heeft veel geduld getoond, maar De Boer is uiteindelijk niet gekomen.

  Ook Solbakken, de coach van Kopenhagen - tegenstander van Club Brugge in de Champions League het voorbije seizoen - is gesolliciteerd, maar die wilde liever in Kopenhagen blijven.

  Leko maakte heel goeie indruk in gesprekken

  Toen alle buitenlandse pistes doodliepen, heeft men bij Club Brugge de afweging gemaakt: "Gaan we voor een gelouterde, wat meer ervaren Belgische coach zoals Mazzu, die zeker ook graag naar Brugge wou komen. Of nemen we iemand jong en ambitieus."

  Daarop hebben ze een lijst opgesteld en hebben ze gepraat met Leko. En die heeft een heel goeie indruk gemaakt in de gesprekken met Bart Verhaeghe en Vincent Mannaert.

  Die kozen voor hem ook al omdat hij het huis kent - hij heeft er toch een jaar of 5 gevoetbald - en het bij STVV goed heeft gedaan. Hij speelde er goed voetbal en maakte spelers beter, onder anderen enkele huurspelers van Club Brugge.

  Leko is zeker een gok

  Leko heeft wel een heel ander profiel dan Preud'homme, die een internationaal gelouterde coach was. Het is ook een ander profiel dan dat waar ze eerst naar op zoek zijn gegaan.

  Nu kiest Club voor een jonge, onervaren trainer, maar wel een ambitieuze. Hij kent het huis, staat voor goed voetbal. Leko is een voetbalman, hoort men bij Club.

  Maar het is zeker een gok, want bij OH Leuven heeft Leko het niet zo goed gedaan. Daar is de evaluatie niet goed geweest. Bij STVV daarentegen wel weer. Maar wel met een soort defensief voetbal, een beetje vanuit de reactie.

  Verwachtingen liggen veel hoger bij Club

  Het is toch een hele stap om van Sint-Truiden naar Brugge te gaan, waar de verwachtingen veel hoger liggen, waar Club Brugge eigenlijk straks als titelfavoriet aan het seizoen begint. Wat dat betreft, heeft Leko weliswaar als speler wel, maar als trainer toch nog helemaal geen ervaring.

  Club Brugge gaat hem natuurlijk steunen. Zijn eerste uitdaging is er een die kan tellen: Club Brugge doorheen de voorrondes van de Champions League naar de poulefase te loodsen.