• home
 • video
 • pas verschenen

  Saudische voetbalbond verontschuldigt zich voor minuut stilte in Australië

  De minuut voor Australië-Saudi-Arabië verliep niet helemaal orthodox.

  Opschudding voor de WK-kwalificatiematch tussen Australië en Saudi-Arabië in Adelaide: de Saudi's lijken de minuut stilte voor de slachtoffers in Londen niet te respecteren. Maar het blijkt om een misverstand te gaan. De Saudische bond heeft zich intussen wel verontschuldigd.

  Negatieve reacties op social media

  Bij de slachtoffers in Londen waren twee Australische vrouwen. Mede daarom organiseerde de Australische bond (FFA) een minuut stilte. De thuiself - met Genk-doelman Ryan - stonden ingetogen stil op de middencirkel.

  De Saudi's namen echter hun posities in op het veld, sommigen stonden stil met de armen op de rug, anderen zetten hun opwarming ter plaatse voort. Dat creëerde heel wat negatieve reacties bij toeschouwers en kijkers, ook op social media.

  De Saudische bondscoach Bert van Marwijk en zijn assistent Mark van Bommel stonden wel recht en stil bij de bank van Saudi-Arabië. De twee Nederlanders spreken - net als de Saudische bond (SAFF) - tegen dat er een gebrek aan respect was.

  Van Marwijk: "Natuurlijk heeft Saudi-Arabië respect"

  De SAFF betreurt het incident "diep" en verontschuldigt zich "zonder voorbehoud": "De voetbalfederatie van Saudi-Arabië veroordeelt alle acties van terrorisme en extremisme en wil oprecht mededogen tonen richting de families van de slachtoffers in het Verenigd Koninkrijk. Het was niet de intentie van de spelers om zich niet respectvol op te stellen."

  Van Marwijk en Van Bommel zeiden na de match dat er slecht gecommuniceerd was over de minuut stilte en dat iedereen pas op het allerlaatste moment op de hoogte was. Van Marwijk gaf ook aan dat de mensen in Saudi-Arabië op een andere manier herdenken: "Natuurlijk hebben ze respect voor slachtoffers, maar dat wordt getoond door bidden, liefdadigheid en andere manieren dan een minuut stilte."

  Sommige Saudische internationals gaven achteraf ook aan dat ze niet wisten waarvoor de minuut stilte was. Van Bommel liet zich nadien wel ontvallen dat bij sommige spelers ook een bepaald gevoel leefde dat niet wordt stilgestaan bij de slachtoffers van terreuraanslagen in hun regio.

  "Saudische officials zeiden vooraf dat ze het zo zouden doen"

  De Australische bond liet nog weten dat de Saudische bond én de Aziatische bond groen licht hadden gegeven voor de minuut stilte, maar die zouden ze elk op hun manier invullen.

  "De Saudische teamofficials adviseerden de FFA dat de traditie van een minuut stilte niet tot de Saudische cultuur behoort. De spelers van Saudi-Arabië zouden de minuut respecteren, maar zelf hun plaats op het veld al innemen", vertelde een FFA-woordvoerder. De FIFA heeft al laten weten geen actie te zullen ondernemen.

  Saudi Arabië-assistent Mark van Bommel hekelt berichtgeving:

  Filmpje over minuut stilte: