• home
 • video
 • pas verschenen

  Droom van Leko komt uit: "Ik zal zeker geen kopie van Preud'homme zijn"

  Ivan Leko: "Club Brugge is mijn ploeg in België."

  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  0 / 0

  Ivan Leko: "Club Brugge is mijn ploeg in België."

  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Club Brugge heeft vanmorgen Ivan Leko voorgesteld als coach. De 39-jarige Kroaat komt verrassend over van STVV. "Met zijn passie gaat hij passen bij ons DNA", zegt preses Bart Verhaeghe. Leko zelf is in de wolken: "Club is mijn ploeg in België." Hij tekende voor twee jaar.

  Bart Verhaeghe opende de persconferentie in Brugge met een optimistische boodschap: "Ik heb er het volste vertrouwen in dat Leko en Club elkaar sterker gaan maken."

  "Onze nieuwe coach komt terecht in een sterke werking. Met zijn passie gaat hij passen bij het DNA van Club."

  "Al 22 jaar ervaring"

  Als ex-speler van blauw-zwart kent Leko het huis. En hij komt er graag terug: "Ik ben erg blij en trots. Club is mijn ploeg in België, een droom komt uit."

  "Twee weken geleden had ik dit niet gedacht. Maar ik heb nooit getwijfeld en vertrouw op mezelf. Velen zijn enthousiast, maar het is normaal dat anderen twijfelen."

  Leko had net bijgetekend in Limburg. "STVV heeft me prachtig behandeld. Het was moeilijk om STVV achter te laten, maar dit kon ik niet laten liggen."

  Dat hij nog jong is, geeft Leko toe: "Maar ik heb al 22 jaar ervaring in het voetbal."

  "Ik kijk niet naar het verleden"

  De Kroaat wil dominant voetbal brengen met Club Brugge. "Mijn spel bestaat uit passie, honger en mentaliteit op het veld. Ik wil elke dag meer uit mijn team halen."

  "We gaan voetballen vanuit onze sterktes. Het doel is elke match winnen met lef, vertrouwen en voetballend vermogen. Mijn focus ligt vanaf vandaag op de dagelijkse werking en het smeden van een collectief waar niemand bovenstaat. Dat willen de supporters."

  "Niemand zal kunnen buigen op het verleden. Ik zal mijn keuzes maken op basis van wat op het veld gebracht wordt. De kwaliteit is belangrijk, niet de naam, het cv of het salaris."

  "Graag Messi en Ronaldo"

  Leko kreeg al meteen vragen naar mogelijke versterkingen. "Ja, we willen Messi en Ronaldo halen", grapte hij.

  "Er moet kwaliteit, talent en concurrentie zijn. Onze kern is sterk, we gaan zorgen dat de nodige spelers aanwezig zijn."

  Leko weet hoe hij de ambities wil waarmaken, maar hij wil stap voor stap gaan: "Enkel met grinta en een winnaarsmentaliteit zullen we kunnen strijden voor de titel. Op Europees vlak willen we uiteraard de Champions League halen, maar de focus moet liggen op een goeie groep maken. Dan komen de resultaten wel."

  "Ik ben geen Preud'homme"

  De erfenis van Preud'homme is loodzwaar. Hij bezorgde Club vorig seizoen voor het eerst in elf jaar de titel en werd ook nog twee keer tweede. Leko gaat de uitdaging aan: "We moeten Preud'homme dankbaar zijn voor zijn bijdrage aan Club. Hij heeft de winnaarsmentaliteit gebracht. Maar nu moeten we samen vooruit."

  "Er zijn geen twee dezelfde trainers. Iedereen heeft zijn eigen visie en werkwijze. Ik zal zeker geen kopie van Michel zijn."

  Mannaert: "Balans tussen jeugd en ervaring"

  CEO Vincent Mannaert kreeg het slotwoord: "De cyclus-Preud'homme is afgerond. De cyclus-Leko draait rond kansen geven, met een balans tussen jeugd en ervaring."

  "Het doorslaggevende in de keuze voor Leko was de voetbalfilosofie, die hebben we heel grondig geanalyseerd en besproken. Vanaf het eerste gesprek waren we onder de indruk van zijn passie, visie en begeestering. De vooruitgang die STVV op collectief en individueel vlak doorheen het seizoen gemaakt heeft, heeft ook zijn kandidatuur gemaakt."

  "Het is belangrijk dat Ivan zijn eigen stempel op Club kan drukken. Er is hier altijd druk om prijzen te pakken en dat zal volgend seizoen niet anders zijn."

  Tweet Club Brugge: