• home
 • video
 • pas verschenen

  VIDEO: Amerikaan Coleman (21) loopt 9"82 op 100m: 9e sprinter aller tijden

  Christian Coleman (21, r) is de op drie na snelste Amerikaan.

  Nu Usain Bolt er straks mee ophoudt, zoekt de atletiek een nieuwe figuur om die leemte te vullen: wordt dat Christian Coleman? De 21-jarige Amerikaanse student liep gisteren in Eugene 9"82 op de 100 meter. In de Amerikaanse sprintgeschiedenis waren alleen Tyson Gay, Justin Gatlin en Maurice Green ooit sneller.

  Coleman zette zijn toptijd neer in de halve finales van de nationale universiteitskampioenschappen (NCAA). Zijn 9"82 bij een rugwind van 1,3 m/s was de snelste tijd van 2017. De Zambiaan Sydney Siame liep op 8 april in eigen land 9"88.

  Voor de NCAA is de tijd van Coleman ook een record. Hij liep de 9"89 van de Zimbabwaan Ngonidzashe Makusha van de tabellen.

  Coleman beet 13 honderdsten van zijn persoonlijke record af: in juli 2016 liep hij op dezelfde piste van Eugene 9"95. Met zijn 21 jaar en 93 dagen is hij de jongste ooit die 9"82 kon lopen.

  Zijn chrono brengt hem op de negende plaats in de ranglijst aller tijden van snelste sprinters. Helemaal bovenaan staat Usain Bolt. De Jamaicaanse keizer van de sprint liep in 2009 op het WK in Berlijn zijn wereldrecord van 9"58.

  Coleman: "Ik was niet zo bezig met snel te zijn"

  Coleman laat al een heel jaar van zich horen. Op de NCAA-indoorkampioenschappen zorgde hij voor de eerste dubbel 60m-200m sinds Justin Gatlin in 2002.

  Coleman bleef zelf bescheiden bij zijn tijd: "Ik was niet zo bezig met snel te zijn, ik wou gewoon naar de finale. We hebben de voorbije twee weken hard gewerkt aan mijn start, die was redelijk oké. Daarna lag ik snel op kop en wilde ik zo snel mogelijk naar de streep om zeker te zijn van de finale. Ik voelde me wel vrij goed."

  Bekijk de race van Christian Coleman:

  Enkele cijfers: