• home
 • video
 • pas verschenen

  Meertens over basketbalsensatie Brussels: "Een club waar realisme regeert"

  "Wat Gjergja doet is straf, maar met Brussels de finale halen is straffer."

  Brussels is de verrassende uitdager van Oostende in de finale van de Play-Offs in het basketbal, die vanavond begint. Sporza-journalist Kris Meertens schetst de achtergrond van de eerste Brusselse finalist in meer dan 30 jaar.

  Nog maar vier jaar speelt het huidige Brussels in de hoogste afdeling van het basketbal. Dat het nu al de play-offfinale haalt, is vooral het succes van een beleidsmaker die de voeten op de grond houdt.

  "Samen met Antwerpen is Brussel een pionier in het Belgische basketbal. Dat was lang een tweestrijd tot de jaren 70. Maccabi Brussel was in 1986 de laatste titelfinalist en de club die daaruit groeide won de Beker in de jaren 90."

  "Maar ook die ploeg is uiteindelijk failliet gegaan. Steile opgang en dan een faillissement was tekenend voor Brusselse ploegen. Dat is het grote verschil met het huidige Brussels."

  "De club is gegroeid uit Excelsior Brussels, een traditieclub uit de lagere regionen. De club is gevraagd om naar de hoogste klasse te stijgen en de stad en het Gewest Brussel zijn meegegaan in dat verhaal."

  "Het is ook een echte Brusselse club, een mix van Nederlandstalige en Franstalige mensen. En ik zie er allochtonen in de tribunes zitten. De voorzitter en coach zijn ook tweetalig, maar hun belangrijkste verdienste is dat ze heel realistisch zijn."

  "Voor mij is Crevecoeur de Coach van het Jaar"

  Die coach is Serge Crevecoeur, die jaren een drukke job als investeringsbankier in Londen en München combineerde met de functie van coach en managing director bij zijn geliefde club.

  "Crevecoeur is echt de drijvende kracht van Brussels. Hij heeft het voordeel niet te moeten vrezen voor ontslag en kon rustig bouwen. De afgelopen vier jaar is Brussels elk jaar beter geworden."

  "Voor mij is Crevecoeur de coach van het jaar. Dario Gjergja doet natuurlijk straffe dingen bij Oostende, maar met Brussels de finale spelen is heel straf."

  Een nieuwe topclub zal Brussels wel niet direct worden. "Zolang ze in hun kleine zaal in Neder-Over-Heembeek spelen is dat een rem voor de club."

  "Er wordt al jaren over een nieuwe zaal van 2.000 tot 3.000 plaatsen op de Heizel gesproken, naast het Eurostadion. Maar ook die zaal is er nog niet."

  "Brussels zal de volgende jaren vooral mikken op de vijfde en zesde plaats. Aan Europees basketbal of grote investeringen wordt niet gedacht." 

  "Hoe langer de finale duurt, hoe kleiner de kansen van Brussels"

  Voor Brussels wordt de eerste confrontatie met Oostende vanavond meteen cruciaal, denkt Kris Meertens. "Die finale was eigenlijk nooit een doel voor Brussels en dat maakt hen ergens gevaarlijk. Niets moet."

  "Maar Oostende heeft tien volwaardige spelers en twee goede jongeren. Brussels doet het met zes tot zeven goede spelers. Hoe langer de serie voor Brussels zou duren, hoe kleiner hun kansen. Ik denk dat ze maar vijf procent kans hebben tegen Oostende."

  "Maar hun finaleplaats is dik verdiend. In de halve finale tegen de Antwerp Giants was hun wil om te winnen veel groter."