• home
 • video
 • pas verschenen

  "Brussel voldoet wél aan alle UEFA-voorwaarden"

  Een stadion in Grimbergen zou geen probleem zijn voor de UEFA.

  Het organisatiecomité van Euro 2020 Brussel reageert verbaasd op de berichtgeving over het Eurostadion en maakt zich sterk dat er geen probleem is voor de UEFA. "Dat de KBVB zou toegeven dat het eigen bidbook niet UEFA-conform was, is te zot voor woorden."

  Uit een e-mail van de KBVB naar bouwheer Ghelamco zou blijken dat de UEFA eist dat een EK-stadion zich moet bevinden op het grondgebied van de gaststad. Dat is in België niet het geval, want het Eurostadion zou op het grondgebied Grimbergen komen.

  Het organisatiecomité van Euro 2020 Brussel ontkent dat er op dat vlak problemen zouden zijn. "Op het vlak van veiligheid werden alle nodige garanties getekend, zodat Brussel voldoet aan alle UEFA-voorwaarden", zegt projectmanager Dimitri Huygen.

  Volgens het organisatiecomité werd de keuze voor Parking C duidelijk toegelicht in de haalbaarheidsstudie die de KBVB in juli 2013 uitwerkte.

  "Na jarenlange discussies werd een consensus bereikt dat Parking C de meest ideale locatie is voor het Eurostadion. De KBVB was de overheden dankbaar hierin verantwoordelijkheid genomen te hebben", klinkt het.

  "Al in april 2014, toen de KBVB het bidbook en alle overeenkomsten indiende bij de UEFA, werd de locatie Parking C uitvoerig toegelicht. Dat diezelfde KBVB nu drie jaar later zou aangeven dat hun bidbook niet UEFA-conform was, lijkt mij te zot voor woorden."

  "Ghelamco kreeg erfpacht toen locatie al bepaald was"

  Dat Ghelamco in de fout gegaan is bij de locatie, doet het organisatiecomité af als onzin. "Ghelamco heeft pas in april 2016 de erfpacht van de Stad Brussel bekomen, lang nadat de locatie Parking C voor het Eurostadium was bepaald", aldus Dimitri Huygen, die zich namens de KBVB over het Brusselse bid ontfermde.

  "De UEFA is altijd lovend geweest over het professionalisme en de vooruitstrevendheid van het Brusselse dossier. Daarenboven werden op het vlak van veiligheid alle nodige garanties getekend, zodat Brussel voldoet aan alle UEFA-voorwaarden."

  "Je kan Brussel eigenlijk goed vergelijken met het project in Lyon. Dat ligt ook niet op het grondgebied van Lyon maar voldoet wel aan alle voorwaarden, zowel op vlak van territorium als veiligheid."