• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandenbempt: "Nog altijd dezelfde problemen na bijna een jaar Martinez"

  Vandenbempt: "Domme tegendoelpunten mogen geen constante worden"

  De Rode Duivels wonnen gisteren met 2-1 van Tsjechië, maar konden niet helemaal overtuigen. Dat zag ook Peter Vandenbempt, de voetbalman van de radio. "Zelfs tegen de bescheiden Tsjechen hebben de Belgen veel te veel weggegeven", klinkt het streng.

  De analyse van Peter Vandenbempt in een notendop:

  • De prestatie van de Belgen was zeer middelmatig.
  • De Rode Duivels laten het na een tegenstander af te maken.
  • Na bijna een jaar Martinez zien we nog altijd dezelfde problemen die er ook al waren bij Wilmots.
  • Experiment met twee aanvallers werkte.
  • Kevin De Bruyne was de beste man bij de Belgen.
  • De defensieve organisatie is al een paar wedstrijden wankel.
  • Domme tegendoelpunten mogen geen constante worden.

  "In de periode dat je zo sterk bent, moet je de tegenstander afmaken"

  De Rode Duivels hebben het niet goed genoeg gedaan tegen de Tsjechen. Ik vond de prestatie heel middelmatig als je de hele 90 minuten beschouwt.

  Vooral het verschil tussen wat wel goed was, de eerste 25 minuten, en daarna was veel te groot. Je kan natuurlijk niet 90 minuten voetballen zoals de Duivels dat deden in de eerste 25 minuten, maar tussendoor heb je controle nodig. En in die periode dat je zo sterk bent, moet je de tegenstander afmaken natuurlijk. Dat zeggen we nu al een jaar of drie en het lukt niet.

  Tegen Griekenland en Rusland speelden we gelijk, nu werd er nipt gewonnen. Maar oké, met bijvoorbeeld een bal op de paal van de Tsjechen kon het toch nog 2-2 worden in de tweede helft en dan zijn de commentaren en het gevoel vandaag natuurlijk helemaal anders.

  Het is nog een jaar tot het WK in Rusland. Dit elftal is, zoals de bondscoach dat altijd zegt, een "work in progress". Maar als we na bijna een jaar Martinez toch nog altijd dezelfde problemen zien die er ook al waren onder Marc Wilmots, dan is dat toch niet bepaald goed nieuws.

  "Experiment met twee spitsen was geslaagd en nuttig"

  Het hele aanvallende compartiment was in de eerste 25 minuten heel goed met soepel voetbal en veel positiewissels. Er zat veel snelheid in en er werd hoog druk gezet. Kevin De Bruyne speelde vanuit een teruggetrokken positie toch een bepalende rol met veel goede centers waar doelpunten konden uit voorkomen.

  Ik vond De Bruyne, ondanks dat foutje bij het tegendoelpunt, de beste man bij de Belgen. Aanvallend functioneerde de driehoek op het middenveld. Youri Tielemans stond met veel flair te voetballen en Radja Nainggolan zette hoog druk. Dat was prima.

  Romelu Lukaku had misschien wel één van zijn kansen moeten afwerken, maar hij was wel heel aanwezig en scherp. Al zei hij zelf dat hij nog niet scherp genoeg was na wat vakantie.

  Michy Batshuayi vind ik intrinsiek misschien wel de beste spits die de Rode Duivels hebben. Maar het komt er nu toch al een paar jaar niet uit. Hij kreeg gisteren twee kansen en maakte 1 doelpunt. Zijn gemiddelde bij de Duivels is zeer goed. 

  Het experiment met de twee spitsen was geslaagd en nuttig. Tegen tegenstanders van een minder niveau. Al denk ik dat het vrijdag in Estland opnieuw met Witsel op het middenveld en Mertens voorin zal zijn.

  "Domme tegendoelpunten mogen geen constante worden"

  Een tegenstander uitschakelen op het moment dat je veel sterker bent, het verschil maken en het gigantische verschil tussen het beste en het veel mindere, dat blijven de problemen van de Belgen. Intern wordt al vaker gewezen naar het gebrek aan persoonlijkheden, behalve Vincent Kompany, in dit elftal. Dat is ook niet nieuw natuurlijk.

  Ik vind toch al een paar wedstrijden de defensieve organisatie wankel. Zeker in een ultraoffensieve opstelling zoals tegen de Tsjechen. Met eigenlijk maar drie verdedigend ingestelde spelers. Dat is natuurlijk onmogelijk tegen een tegenstander van enig niveau.

  Zelfs tegen de bescheiden Tsjechen hebben de Belgen veel  te veel weggegeven, met onder meer twee ballen op de paal. Martinez was tevreden met hoe België verdedigde in de tweede helft. Maar oké, met dezelfde prestatie tegen topspitsen op het WK, lig je er toch gewoon uit.

  De Duivels incasseren nu al drie wedstrijden na elkaar domme tegendoelpunten. Dat mag toch geen constante worden.

  "We mogen ons niet te veel zorgen maken over Estland"

  Tegen Estland en in augustus ook tegen Gibraltar zal het wel lukken zonder Eden Hazard. Het werd 8-1 in de thuiswedstrijd en de Esten verloren in het voorbije jaar ook van Portugal met 7-0 en van Bosnië met 5-0. Ze hebben een gelijkspelletje gehaald tegen Saint Kitts en Nevis. Wat dat betreft mogen we ons toch niet te veel zorgen maken over de Esten.

  Iedereen gaat zeggen: "Pas op. Ze hebben in maart gewonnen van Kroatië met 3-0. Dat is toch een sterk land." Maar ik heb eens gekeken: geen Modric, geen Rakitic en geen Mandzukic. Dat scheelt toch een slok op de borrel. Met ook nog twee doelpunten helemaal op het einde van de wedstrijd, moeten we dat toch een beetje in perspectief plaatsen.

  Als je dan toch de ambitie hebt om naar het WK te gaan met de bedoeling om wereldkampioen te worden of ver door te stoten, dan moet de bondscoach ons de komende dagen - wat hij zeker zal doen overigens - niet proberen wijs te maken dat het toch een sterke tegenstander is waarvoor je moet opletten.

  Peter Vandenbempt