• home
 • video
 • pas verschenen

  Ex-Anderlecht-speler Cheick Tioté (30) overleden

  Tioté was jarenlang een vaste waarde op het middenveld van Newcastle.

  Cheick Tioté is op training bij zijn Chinese ploeg Beijing Enterprises bezweken. In het ziekenhuis konden ze hem niet meer reanimeren. Tioté was amper 30 jaar. "Ik ben sprakeloos", zegt ex-ploegmaat Vincent Kompany. "Hij was een van de vriendelijkste en hardste ploegmaats die ik ooit heb gehad."

  Cheick Tioté werd op jonge leeftijd door Anderlecht naar België gehaald. Daar slaagde hij er in 3 jaar niet in om een vaste basisplaats af te dwingen.

  In Nederland, eerst bij Roda JC en daarna bij Twente, lukte dat wel. Hij stond er bekend als een spijkerharde werkmier op het middenveld, een gedroomde pion in elk elftal.

  Tioté speelde zich op die manier ook in de kijker bij Newcastle United, waar hij jarenlang een sterkhouder was in de as van het veld. Enkele maanden geleden koos Tioté na 7 jaar dan toch voor een ander avontuur: hij tekende voor de Chinese tweedeklasser Beijing Enterprises.

  Maar op training sloeg vandaag het noodlot toe. "Plots stuikte hij in elkaar", meldt zijn club. "Hij werd nog in allerijl naar het ziekenhuis gebracht, maar hij was niet meer te redden."

  "We willen ons diepste medeleven overbrengen. In de paar maanden dat hij hier was, heeft hij iedereen op de club al voor zich kunnen winnen met zijn uitzonderlijke talent en professionalisme."

  Steekkaart Cheick Tioté

  Geboren: 21 juni 1986 in Yamoussoukro (Ivo)
  Overleden: 5 juni 2017 in Peking (Chn)

  Carrière:

  2005-2007: Anderlecht
  2007-2008: Roda JC
  2008-2010: Twente
  2010-2017: Newcastle
  2017: Beijing Enterprises

  Cheick Tioté speelde ook 52 matchen voor de nationale ploeg. Hij nam deel aan twee WK's (2010 en 2014). In 2015 won hij met Ivoorkust de Afrika Cup.

  Kompany: "Een van de fijnste ploegmaats die ik heb gehad"

  VIDEO: Legendarisch doelpunt van Tioté tegen Arsenal

  Meer tweets over het overlijden van Tioté